Led žarnice za naš avto

27 Avg

Vsak avto potrebuje žaromete, saj nam omogočajo vožnjo ponoči in v težkih pogojih. Kvalitetne žarnice nam bodo omogočile, da imamo jasen pogled na cesto in da smo opazni drugim voznikom in ljudem, ki se nahajajo v okolišu ceste po kateri se vozimo. Te žarnice moramo tudi dostikrat zamenjati, saj se sčasoma obrabijo in prenehajo delovati. V tem članku si bomo pogledali kaj lahko za nas naredijo led žarnice za avto in kaj so njihove največje prednosti.

Nadgradnja na led

Ko izbiramo nove žarnice za naše žaromete, moramo upoštevati veliko specifikacij in karakteristik zaradi katerih se med seboj razlikujejo. Pomembno je, da se zavedamo kako nam lahko LED tehnologija olajša vožnjo, neglede na vozilo, ki ga uporabljamo.

Led žarnice za avto

 

 

 

 

 

Avtomobili jih uporabljajo že dobrih 10 let, vendar se bile vedno veliko dražje kot navadne žarnice. Šele v zadnjih letih je cena postala bolj spremenljiva in vedno več voznikov se odloči zamenjati klasične žarnice za led tehnologijo.

Različne vrste žarnic

Večina avtomobilov danes še vedno uporablja klasične halogenske ali HID žarnice. LED tehnologija je omogočila mnoge izboljšave, če jih primerjamo s starejšo tehnologijo. Poglejmo si prednosti LED žarnic (npr. H7 LED žarnice):

 • Izjemno svetle
 • Porabijo zelo malo energije
 • Imajo dolgo življenjsko dobo

Led žarnice za avto delujejo tako, da majhen električni tok napaja majhne diode, ki dajo izredno svetlobo. Večina led žarnic za avto ima veliko diod, saj tako ustvarjajo bolj kvalitetno svetlobo, ki je odlična za vse vrste cestnih pogojev.

Zmogljivost

Tehnologija LED je izboljšalo uporabo žarometov, ki se lahko opazi v mnogih karakteristikah. Poglejmo si nekaj glavnih:

 • Ne ustvarjajo odvečne toplote
  Led žarnice so veliko manj tople na dotik, saj ne ustvarjajo veliko toplote. To omogoča, da električni sistemi v našem avtu delujejo optimalno in se ne pregrevajo.
 • Skoraj vsa energije se spremeni v svetlobo
  Vsa energija, ki jo dioda ali diode proizvedejo, se spremeni v svetlobo. To pomeni, da ne tratimo dragocene elektrike, ki jo proizvaja naš alternator in tudi manj obremenjujemo akumulator v našem avtomobilu.
 • So bolj ekološka izbira
  Za izdelavo LED žarnic potrebujemo manj surovin, kar ob masovni izdelavi vpliva na boljše zdravje okolja.

Led žarnice imajo svojo svetlost merjeno v Kelvinih, kjer njihov rang se razteguje od 2500K do 8000K svetilnosti. Led žarometi so povečini na spektrumu bele, hladne svetlobe, ki se razteza od 5500K do 6500K.

Podobne teme: