Majhen, prenosen in nadvse uporaben

24 Okt

Računalniki vseh oblik so postali nujni za preživetje v današnjem svetu. Ali ga uporabljamo za delo ali zabavo, dejstvo je, da brez računalnikov svet ne bi bil enak. V tem članku bi radi še posebej izpostavili prenosni računalnik. Če živimo v poslovnem svetu ali pa bi radi preprosto imeli računalnik, ki ga prenašamo iz sobe v sobo, je prenosnik zagotovo nepogrešljiv.

Vendar kaj je največja prednost, ki jo ima tak računalnik? Morda je pa bolje, da začnemo raje s slabostmi, saj si bomo tako lažje predstavljali nekatere njegove prednosti.

Prenosni računalniki niso mišljeni za nenehno uporabo

Vsi prenosniki ali prenosni računalniki imajo omejeno življenjsko dobo baterije in ta se izprazni pri vsakem prenosnem računalniku v drugačnem časovnem obdobju. Prenosni računalniki imajo tudi slabšo ergonomsko zasnovo zato nam lahko povzročijo bolečine in celo trajne poškodbe (RSI sindrom) ob nenehni ali prepogosti in predvsem napačni uporabi.

Prenosni računalniki so počasnejši od namiznih

Prenosni računalnik ima zaradi svoje velikosti in majhne baterije omejeno zmogljivost, ko ga primerjamo z njegovimi veliki brati. S tem seveda mislimo na stacionarne računalnike oziroma namizne PCje, če želite. Načeloma se to razmerje vedno bolj zmanjšuje, vendar trenutno se prenosniki še vedno ne morejo kosati z namiznimi računalniki.

Prenosnik ima omejene možnosti nadgradnje

Zaradi bolj kompleksne in kompaktne zasnove, je prenosnik težje nadgradljiv z boljšo strojno opremo. Zato je dobro izbrati primeren prenosni računalnik za naše potrebe, da se izognemo potrebi po nadgradnji. Ta lahko prinese tudi občutno višji strošek od načrtovanega.

Tako, to so bile več ali manj samo nekatere glavne slabosti prenosnikov, sedaj pa je čas, da se osredotočimo na lastnosti zaradi katerih jih imamo radi. In kaj je najbolje kar nam lahko prinese laptop? Razmislite tudi sami – kaj bi bila lahko njihova največja prednost? Velikost, seveda! Ta vedno zmaga.

prenosnik-lenovo-essentials-1

Zaradi njihove velikosti lahko prenosni računalnik vzamemo kamorkoli z sabo. Izgledalo bi smešno, če bi na družinski izlet ali v službo morali nositi celo pisarniško mizo, zraven pa še ogromen računalnik. Z izumom prenosnikov bo tako manj trpela naša hrbtenica in predvsem hkrati tudi naš čas. Spodaj si oglejmo nekaj primerov zakaj je prenosni računalnik lahko pogosto naš najboljši prijatelj.

Delamo lahko kjerkoli

To sicer ni vezano samo na delo ampak tudi druge stvari, vendar sposobnost, da lahko svoje datoteke vzamemo kamorkoli s seboj nam precej olajša življenje. Kamorkoli vzamemo naš prenosnik, si lahko kar tam naredimo svojo pisarno.

Ni elektrike, ni problema

Res je da prenosni računalnik deluje s svojim akumulatorjem, ki lahko zdrži tudi po več ur uporabe, a sposobnost, da ga odnesemo kamorkoli po stanovanju ali terenu pomeni, da smo razvezani uporabe kablov na vsakem koraku – seveda dokler vam zdrži baterija.

Službeni sestanki so sedaj preprosti

Dnevi potreb po ogromnih količinah papirja, če smo želeli narediti predstavitev so mimo. S prenosnikom lahko hodimo od podjetja do podjetja in brezskrbno na zaslonu pokažemo kar smo želeli. Tudi na letalu!

Konkurenčna cena

Včasih so bili prenosniki zelo dragi in počasni – danes so poceni in hitri. Drastičen obrat temu je bila neverjetna popularnost prenosnika in več nivojska uporabnost v poslovnem in zasebnem svetu.

Ne glede na to kaj je bil ključni namen, da so se odločili za nakup prenosnika, je danes za marsikoga skoraj nemogoče življenje brez njega. Ali smo pomemben poslovnež, ki potuje po svetu ali pa samo radi igramo online igre – prenosnik je pomembna stvar za vsakega posameznika.

Podobne teme: