Verige za avto – najboljši spopad s snegom

21 Okt

Ko se lepo vreme poslovi in pričnemo v rezkem zraku vonjati sneg, si gotovo vsi želimo, da bi čim prej prišle prve snežinke. No, vsaj otroci in tisti, ki se jim ni potrebno vsak dan v službo voziti z avtomobilom. Vozniki pa se snega običajno ne veselimo preveč, saj lahko ta prinese kup težav na cesti. Zimske pnevmatike sicer namestimo že sredi novembra, vendar dobro vemo, da to pogosto ne zadostuje. Kadar močno sneži, so poleg tega namreč gotovo potrebne še verige za avto.

Verige za avto za jutranjo vožnjo

Najpogosteje potrebujemo verige za avto ob prvem snegu in v primeru, da se bomo od doma odpravili zgodaj zjutraj – torej ob delavniku, ko je treba v službo, zimske službe pa »zamujajo«. Te se namreč vedno najprej lotijo pluženja najbolj pomembnih cest, naša pot od doma do službe pa pogosto vodi tudi po manj pomembnih, ki se čistijo šele dopoldne ali celo popoldne. Da nam ne bi bilo potrebno ostati doma in koristiti dopusta, so torej nujne verige za avto. Brez njih ne bomo prišli daleč.

verige

Za jutranje odmetavanje snega običajno nimamo niti časa niti energije, torej je v primeru, da živimo na bolj osamljenem kraju oziroma na višji legi, najbolje, da verige za avto namestimo kar takoj, še v garaži. Če živimo v urbanem okolju, pa to običajno ni potrebno – je pa dobro imeti verige za avto v prtljažnem prostoru, da jih namestimo, kadar to zahtevajo razmere na cesti. Kakšen bolj senčen kraj, kamor sneg na cesto dodatno napiha še veter, je namreč lahko tako poln snega, da bi sicer obstali.

Kvalitetna cerada za avto

Avtomobil lahko zaščitite pred snegom tudi s cerado za avto. Več si lahko preberete v članku Avtomobil zaščitite s cerado proti toči in prihranite.

Radi smučate?

Še veliko pogosteje so verige za avto potrebne, kadar se odpravimo v hribe, torej kadar si vzamemo čas za smučanje. Takoj, ko se podamo v višje ležeče kraje, je namreč potrebno pričakovati, da bo snega več, zimske službe pa tega mnogokrat ne morejo odstranjevati sproti. Če nas na poti na smučišče ujame sneg, je potrebno pravočasno namestiti verige za avto – obstati sredi hriba, v močnem sneženju, po možnosti z otroki v avtu, je namreč najslabša možnost.

Vedno je najbolje biti pripravljen!

So tudi vas v avtošoli učili, da dober voznik vedno spremlja dogajanje in zna predvidevati situacijo? Enako velja za verige za avto. Če predvidevate, da lahko pridejo prav, jih boste imeli vedno v avtomobilu, kar vam bo ob težavah prineslo prednost pred manj premišljenimi vozniki.

Podobne teme: