Reflektor led za poceni osvetlitev

25 Okt

Svetloba je za človekovo dobro počutje in delo nujno potrebna in brez nje hitro postanemo utrujeni, brez energije ter brezvoljni. Zaradi zavedanja o pomenu svetlobe se trudimo, da b bili naši bivalni in delovni prostori čim bolje preskrbljeni z naravno svetlobo, kadar to ni mogoče, pa si pomagamo z umetno.

reflektor-led

Razsvetljava doma oziroma poslovnega prostora je tako še kako pomembna – in odkar ni več nujno, da se za to potroši veliko energije, saj lahko vsak klasičen reflektor zamenja reflektor led, so stroški tako nizki, da si dobro razsvetljavo lahko privošči dejansko vsakdo.

Kje vse lahko uporabimo reflektor led?

Led tehnologija razsvetljave se uporablja praktično povsod, tako tam, kjer potrebujemo minimalno osvetljavo in zadostuje ena sama led dioda, kot tudi za popolne osvetlitve večjih prostorov. Reflektor led se v notranjosti uporablja predvsem za ustvarjanje poudarkov, na primer osvetlitev posameznih delov prostora ali posameznih pomembnih elementov v njem, prav tako pa so led reflektorji (http://www.volino-svetila.si/led-svetila/led-reflektorji.html) v notranjosti uporabni za splošno osvetlitev.
Zunaj se lahko reflektor led uporabi kot klasičen reflektor za močno razsvetljavo, na primer iz varnostnih razlogov, šibkejši led reflektorji ali reflektorji, ki omogočajo izbiro barvne svetlobe, pa se uporabljajo za ustvarjanje zunanje atmosfere oziroma okrasno osvetlitev.

Kolikšen prihranek lahko zagotovi reflektor led?

Da so led reflektorji in svetilke resnično minimalni porabniki energije, lahko veliko bolj kot pri stanovanjskih prostorih opazimo nekje drugje: pri avtodomih. Ti se morajo za energijo pogosto zanašati zgolj na baterijo (akumulator), saj priklop na zunanji vir energije ni vedno mogoč. V starejših avtodomih, kjer se uporabljajo klasična svetila, se med počitnicami v tem primeru lahko zgodi, da se akumulator tudi izprazni. Avtodomi z led svetili pa takšnih težav nimajo – pa so dejansko veliko bolje razsvetljeni. Seveda – svetilka ali reflektor led porabi za svoje delovanje resnično minimalno količino energije.
Če je razlika očitna že pri tako skromnih porabnikih, potem si lahko predstavljate, kako velik je lahko šele prihranek takrat, kadar se namesto klasičnih svetil uporabljajo led reflektorji v vašem domu ali v poslovnih prostorih, kjer je potrebno veliko več svetlobe, torej imate hkrati vključenih veliko svetil z veliko svetilnostjo. Verjemite: gotovo se izplača vsako klasično svetilko ali reflektor zamenjati za reflektor led in tako bistveno prihraniti pri stroških za električno energijo.

Podobne teme: