Kvalitetne gume držijo naše vozilo na cesti

20 Nov

Na našem vozilu so avto gume najbolj pomemben del. Skrbijo, da se varno vozimo po cesti ter, da se hitro ustavimo, ko na cesti zagledamo nevarnost. Tudi, ko drvimo po avtocesti, gume ohranjajo kontakt s cestiščem in skrbijo, da je poraba goriva čim manjša. V snežnih pogojih pa omogočajo, da varno prispemo do cilja ter, da ima naše vozilo dober oprijem z mokro cesto. Res je, da je nakup novih delov za naš avtomobil dostikrat dokaj velik vložek, vendar je to pri avto gumah dobra naložba, saj nam lahko reši življenje.

Varnost je vedno na prvem mestu

Prva in glavna naloga, ki jo imajo avto gume je ta, da skrbijo za našo varnost. Če jih redno ne pregledujemo, lahko resno ogrožamo svojo, potnikovo in varnost drugih udeležencev v prometu. Moramo se zavedati, da je na vsakem kolesu približno četrtina teže našega vozila. To pomeni, da če je samo ena guma poškodovana, lahko hitro nastanejo težave.

Res pa je, da so avto gume vedno pod velikim stresom, saj morajo podpirati težo vozila, voznika, potnikov in tovora. Obenem pa morajo skrbeti, da ne zdrsnemo iz ovinka v katerikoli voznih pogojih. Načeloma je potrebna zamenjava nekje od dveh let naprej, odvisno je od našega načina vožnje, vozila ter prevoženih kilometrov.

Kvalitetne avto gume znižajo porabo bencina

Ko se naš avtomobil premika po cesti, mu kar nekaj dejavnikov povečuje porabo goriva. Najbolj pomembne so ravno gume, saj če ustvarjajo preveč upora, potem se tudi poraba goriva poveča. Če pa so slabe kvalitete ali pa niso centrirane, potem ustvarjajo nepotreben upor, ki nam podraži vsako vožnjo. 

Tako je nakup novih gum izredna investicija za bolj ekonomično vožnjo v prihodnosti. Tako na dolgi rok prihranimo pri stroških vzdrževanja vozila, kot tudi povečamo našo varnost, ko smo na cesti.

Dobra tekalna plast gume poveča zmogljivost avtomobila

Pritisk, primerno ravnotežje ter tekalna plast avto gum vplivajo na zmogljivost avtomobila. Tako so pospeški hitrejši, obračanje bolj poskočno in menjavanje prestave povzroči manjšo izgubo moči. Če je za vse prej omenjene lastnosti poskrbljeno, potem je tudi vožnja po poškodovanem cestišču bolj gladka in manj obrabljamo plast gum.

Odlično ponudbo avtomobilske opreme lahko zasledimo na www.silux.ba. Na omenjeni spletni strani imajo na zalogi ogromno visoko-kvalitetnih delov za skoraj vsako vozilo. 

Podobne teme: