Objemni grelci so grelna telesa za gretje cilindrov in šob

12 Dec

Objemni grelci so še ena izmed mnogih vrst električnih grelcev, ki za svoje delovanje potrebujejo električno energijo. Glede na njihovo zmogljivost ločimo različne velikosti in moči objemnih grelcev, ki jih je potrebno prilagoditi svojim potrebam in željam.

Objemni grelci ne smejo priti v stik z ogrevanim medijem

Kot že samo ime pove, so objemni grelci v obliki tuljave s katero praviloma objemajo različne cilindre, šobe in druge oblike. Ohišje je iz medenine, svetlo vlečene ali bele kovine, lahko pa se odločite tudi izdelavo brez ohišja.

Objemni grelci

Njihova uporaba je dobrodošla v situacijah, ko električni grelec ne sme priti v stik z ogrevanim medijem. Najpogosteje je to tam, kjer je potrebna toplota za taljenje oziroma topljenje različnih materialov (plastični materiali, voski, lepila, termične zalivne mase).

Izbirate lahko med dvema tipoma objemnih grelcev

Grelna žica objemnih grelcev je ploščata, močno legirana in odporna na visoke temperature tudi nad 800°C. Glede na to se uporabljata dva tipa objemnih grelcev.

Prva skupina so objemni grelci za doseganje višjih temperatur, pri katerih so uporovne žice vstavljene v keramične segmente in dovoljujejo temperature do 1100°C. Druga skupina pa so objemni grelci za manjše temperature. Pri katerih so visoko legirane uporovne žice navite na mikant in dovoljujejo temperature do 900°C.

Poskrbite za strokovno montažo objemnih grelcev

Velikokrat se je že zgodilo, da so se objemni grelci pregreli, zaradi česar je prišlo do napak v delovanju. Izkazalo se je, da morajo biti objemni grelci pravilno montirani, saj lahko v nasprotnem primeru povzročijo njihovo pregrevanje. In kako se temu izogniti?

Pravilo je, da mora objemni grelec objemati telo po njegovi celotni površini. Montaža je zato nekoliko bolj zakomplicirana, saj je potrebno objemne grelce ob segrevanju postopoma zategovati toliko časa, dokler se ne doseže delovna temperatura cilindra in grelca. Šele takrat se lahko objemni grelec dokončno zategne.

Več si lahko preberete na https://elektromehanika-hozic.si/elektricni-grelci/objemni-grelci/

Podobne teme: