Zeleni čaj in njegovi pozitivni učinki

20 Okt

Predvsem čaj in kavo pogosto uživamo kar nekako obredno, morda vsakodnevno ali večkrat na dan. Čaj je pogosto glavna komponenta čajank in podobnih družabnih srečanj, enako velja za kavo, ki je med najbolj priljubljenimi izbirami v gostinskih lokalih. Pogosto pa se predvsem čaj omenja kot koristen za zdravje, imel naj bi tudi nekatere zelo prepričljive učinke, ki jih ne gre zanemarjati.

Najbolj izstopa zeleni čaj, ki je tudi zelo pogosta izbira ljubiteljev čajev. Gre za univerzalen čaj, ki ga najdemo povsod po svetu, poleg tega pa nima posebej ekstremnega okusa in je po godu širokemu spektru ljudi. Pripravljamo ga lahko na različne načine, večinoma pa je priprava zelo hitra in povsem enostavna, torej kot nalašč za redno uživanje. Treba pa je vedeti, kaj lahko z uživanjem čaja naredimo za svoje telo – na tem področju namreč kroži veliko nepreverjenih in neresničnih informacij.

Zeleni čaj in rak

V zadnjem času se v iskanju zdravila proti različnim vrstam raka, predvsem pa v iskanju primernih preventivnih ukrepov pogosto izpostavlja tudi zeleni čaj, ki naj bi znižal tveganje za razvoj teh bolezni. Pravzaprav se kot učinkoviti proti tveganju za nastanek raka omenjajo tudi drugi čaji, verjetno bi lahko našli tovrstne navedbe za skoraj vsako vrsto čaja. A kljub obsežnim raziskavam učinka čaja na tveganje za razvoj rakavih obolenj ne moremo potrditi, kar to splošno prepričanje ovrže. Čaj je lahko del zdrave in uravnotežene prehrane in tako pripomore k zdravemu življenjskemu slogu, ni pa pravo zdravilo v boju proti raku.

Preberite tudi članek: Prvinska prehrana za naše pse

Psi vseh velikosti in pasem so veliko bolj zdravi in imajo višji nivo energije, če jih primerno hranimo. Obenem pa se lažje ubranijo bolezni in drugih nadlog, ki jim lahko načnejo zdravje. Vedno bolj popularna je BARF hrana za pse, saj je vsebinsko izredno bogata. 

Zeleni čaj in srčno-žilne bolezni

Bolezni srca in ožilja so med največjimi tegobami sodobne družbe in povzročijo tudi velik delež smrtnih primerov. Če bi s pitjem čaja lahko zmanjšali tveganje za nastanek takšnih obolenj, bi bila to zelo dobra novica za ljubitelje čajev. Žal ti učinki niso potrjeni, čeprav se pogosto omenjajo – črni čaj lahko nekoliko zniža tveganje za kap, zeleni pa teh učinkov nima in za zdravje srčno-žilnega sistema ne prinaša neposrednih koristi. Več o zelenem čaju preberite tukaj.

Zeleni čaj in hujšanje

Čaj se zelo pogosto priporoča kot sredstvo za hujšanje. Res je, da takšni napitki nimajo visoke kalorične vrednosti, pravzaprav je ta zanemarljiva, tako da lahko popijemo neomejene količine čaja brez dolgoročnega učinka na telesno težo. To pomeni, da je lahko čaj uporaben nadomestek sladkim pijačam in drugim kaloričnim napitkom, ki ovirajo izgubo telesne teže, s tem pa se dobro vključi v prehranski načrt za hujšanje. A v tem oziru zeleni čaj ne ponuja posebnih prednosti v primerjavi z vodo oziroma drugimi napitki, ki nimajo omembe vredne energijske vrednosti.

Uživanje čajev je lahko prijetna in sproščujoča popestritev vsakdana, lahko tudi zanimiv družaben dogodek. Ne moremo pa pričakovati posebnih zdravilnih učinkov za telo – nenazadnje je čaj v 99,9% sestavljen iz vode, drugih sestavin je le za vzorec.

Podobne teme: