Kdaj je pravi čas za čiščenje greznic?

9 Maj

Redno vzdrževanje je najpomembnejši dejavnik, da vaš kanalizacijski sistem ponovno zaživi v čistem okolju. Veliko število prebivalcev na žalost še vedno verjame, da z čiščenjem greznic ni nobenih težav in, da je rezervoar le redko potrebno popolnoma izčrpati. Na žalost je to napačno razmišljanje saj se z rednim čiščenjem greznic preventivno odstrani vso usedlo umazanijo, ki se nabere z leti in lahko resno ogroža vaše zdravje. Čiščenje greznic je tako nujno dobrodošlo vsake 3 do 5 let.

Običajno imajo pravilno izdelane cisterne za odvajanje kanalizacije dovolj prostora za varno kopičenje nesnage do petih let in ustreza za bivanje 4 članske družine. Ko pa se raven nesnage poveča nad to točno ima kanalizacija vsekakor premalo časa in prostora, da bi varno odvedla odplake zato se lahko zgodi, da se odpadna voda dvigne na površje. To je že zelo nujen alarm za klic na pomoč usposobljenih strokovnjakov na področju čiščenja greznic.

Pomembna je preventiva za čiščenje greznic

Za čiščenje greznic lahko preventivno prispevamo tudi sami s tem, da pazimo kaj mečemo v straniščno školjko saj vemo, da higienski vložki, otroške plenice ali pa osvežilni robčki, ki niso razgradljivi lahko povzročijo več škode kot koristi. Vsi odpadki, ki niso organskega izvora seveda močno omejujejo čiščenje greznic (http://www.komunala-mezan.si/MEZAN,,ponudba_storitev,praznenje_-_ciscenje.htm) prav tako pa lahko tudi vplivajo na zdravje ljudi in okolice.

Pokličete sami za čiščenje greznic

Čiščenje greznic je sila preprost postopek in za to se ne potrebujete sami skoraj nič naprezati. V vaši domeni je skrb za to, da se dogovorite z izvajalcem, ustreza vašim merilom in, ki bo opravil umazano delo namesto vas. Ko se boste odločali za izvajalca je pametno preveriti tudi ali podjetje poseduje licenco za čiščenje greznic oziroma za ravnanje z biološkimi odpadki. Za domačo evidence si shranite račun za opravljeno storitev in ne pozabite napisati tudi kolikor litrov nesnage je bilo izčrpane ter datum črpanja.

Ne pozabite, da je redno vzdrževanje in čiščenje greznic nujno potrebno za ohranjanje zdravega domačega okolja!

 

Poglejte si tudi kako poteka razrez kovin na škarjah.

Če ste na področju kmetijstva še začetnik, preberite kateri stroji in pripomočki vam bodo najbolje služili pri opravljanju dela. V naslednjem članku so predstavljeni kmetijski priključki Agroteh.

Podobne teme: