Toplotne črpalke

22 Dec

V zadnjih letih se vse bolj in bolj govori o toplotnih črpalkah kot najboljših rešitvah za učinkovito ogrevanje prostorov ali vode. Sprva je vse to navdušenje nad novostjo izgledalo kot nekakšen marketinški trik, toplotna črpalka pa je bila izdelek, katerega so vsi hvalili. Do danes se je izkazalo, da začetno navdušenje le ni bilo neutemeljeno, saj so se toplotne črpalke uveljavile tako na trgu, kot tudi v gospodinjstvih povsem običajnih ljudi, ki želijo poskrbeti za energetsko učinkovitost svoje hiše, ali pa bi radi le zmanjšali stroške za ogrevanje. In kaj pravzaprav je toplotna črpalka? Tako kot že ime pove, to je naprava, ki »črpa toploto«.

Poznamo različne izvedbe takšnih črpalk, ki se razlikujejo predvsem v tem, iz kje črpajo toploto. Med najbolj znanimi so toplotne črpalke zrak voda, zemlja voda in voda voda. Izbira ene izmed teh možnosti je odvisna od posameznega primera, saj se izvedbe razlikujejo v uporabi, delovanju in učinkovitosti. Toplotna črpalka zrak voda za ogrevanje izkorišča energijo zraka okoli nas, črpalka zemlja voda izkorišča energijo zemlje, in voda voda energijo podtalne vode. Glede na lokacijo, kjer želimo toplotno črpalko uporabiti, bomo torej izbrali primerno izvedbo. Toplotna črpalka zrak voda deluje s pomočjo zraka, kar pomeni, da jo lahko uporabljamo skoraj kjerkoli. Za takšne črpalke pa je dobro, da temperatura zraka ne pade preveč pod 0 stopinj Celzija, zato moramo navadno uporabiti še dodaten električni grelec.

Črpalka zrak voda lahko deluje kjerkoli, pa tudi cena takšne naprave je nekoliko ugodnejša, a dolgoročni učinek te metode je manjših od ostalih dveh omenjenih izvedb, zato se črpalka zrak voda uporablja tam, kjer drugih dveh ne moremo uporabiti. Toplotna črpalka zemlja voda za ogrevanje izkorišča energijo zemlje. Njena učinkovitost je predvsem odvisna od kvalitete in temperature tal, kar pa se da s pravilno namestitvijo optimizirati – nekaj metrov pod zemljino površino je namreč temperatura stalna skozi vse leto. Črpalka zemlja voda je med najbolj priljubljenimi in uporabljanimi, poleti pa lahko služi tudi za hlajenje.

Nazadnje omenimo še toplotno črpalko voda voda, ki izkorišča podtalno vodo. Ta izvedba je primerna za uporabo na lokacijah, ki pod površjem skrivajo zalogo tekoče vode. Problem pa se pojavi takrat, ko zaradi suše ali drugih dejavnikov ta zaloga izgine – takrat preneha delovati tudi toplotna črpalka. Odločitev za pravo toplotno črpalko je torej v rokah posameznika, ki se mora odločiti glede na svoje specifične želje in potrebe. V nekaterih primerih se pač bolje obnesejo ene, v drugih druge toplotne črpalke. Načeloma pa velja, da je investicija v toplotno črpalko investicija v prihodnost, ki se bo v nekaj letih popolnoma poplačala.

Podobne teme: