Omara z drsnimi vrati

14 Maj

Kakovostna omara z drsnimi vrati lahko precej olajša pospravljanje stvari v omaro, poleg tega pa še olepša dom. Včasih smo se za omare z drsnimi vrati odločali predvsem takrat, ko smo potrebovali veliko omaro za oblačila v spalnici, garderobni sobi ali v veži. To so bile večinoma vgradne omare. Danes pa je lahko omara z drsnimi vrati tudi povsem samostojen element v dnevni sobi ali drugem prostoru – predvsem zato, ker so drsna vrata izjemno praktična.

Zakaj omara z drsnimi vrati?

Največja prednost drsnih vrat je v tem, da pri odpiranju ne zavzamejo dodatnega prostora, tako kot krilna vrata. To pomeni, da lahko stoji omara z drsnimi vrati tudi v ožjem prostoru, pa pri uporabi ne bo nikogar ovirala.

Drugi razlog, da je omar z drsnimi vrati vse več tudi v bivalnih prostorih pa je ta, da drsna vrata na estetski način zakrijejo vsebino omare. Če ste imeli prej v dnevni sobi na primer knjižne police, ki so vedno delovale nekoliko neurejeno, lahko zdaj knjige skrijete s pomočjo drsnih vrat – odprete jih le, ko je to potrebno, sicer pa nihče ne ve, kaj se skriva za njimi.

Kakšna naj bodo drsna vrata?

Drsna vrata se morajo predvsem skladati z ostalim pohištvom v sobi. Drsna vrata so lahko v celoti »polna«, ali pa se odločite za kombinacijo ultrapasa in stekla (oziroma ogledala). Kadar želite posebno omaro, se lahko odločite tudi za drsna vrata, ki imajo na sredi izrez – torej se na tem mestu dejansko vidi v omaro oziroma na polico v njej.

Ne glede na to, kako velika je omara z drsnimi vrati, se lahko vedno odločate med različnim številom drsnih ploskev. Te so lahko ožje (kot običajno krilo omare) ali širše (za dve krili). S tem, ko se odločate za širše pomične ploskve oziroma vrata, pa se seveda povečuje tudi teža vrat.

Sistem vodil in njihova kvaliteta

Najpomembneje je torej, da vedno upoštevate nosilnost sistema vodil (in nenazadnje tudi svojo moč, ki bo potrebna za odpiranje). Če bodo vodila slaba ali preobremenjena, se lahko zgodi, da pri odpiranju ne bodo lepo tekla, da se bodo ukrivila, ali pa bo bodo vrata pri odpiranju celo snela, kar pa pri velikem kosu pohištva, ki ima tudi svojo težo, že predstavlja precejšnjo nevarnost oziroma možnost poškodbe.

Kovinska omara služi za varnost naših stvari in dokumentov. Več o tem v našem članku.

V primerjavi z drugimi omarami, imajo vgradne omare nekaj prednosti, o katerih bomo spregovorili v nadaljevanju, če preberete članek Zakaj so vgradne omare dobra izbira?

Podobne teme: