Bolj učinkovita svetila za zunanje in notranje prostore

15 Dec

Nakup primernih svetil za naš dom nam ponuja veliko izbire. Tako imamo na voljo različne stenske, talne, stropne in druge luči s katerimi lahko opremimo vsak notranji in zunanji prostor. Zadnje čase pa so vedno bolj popularni LED reflektorji. Te so zelo uporabni, zaradi močne svetilnosti in nizke porabe energije. Poleg tega pa jih lahko namestimo tudi na različna delovna območja, kot so gradbišča, tovarne, parkirišča, odprta polja ipd. Ker imajo dolgo življenjsko dobo, pa ne zahtevajo tako pogostega vzdrževanja.

LED reflektorji
Glavna prednost LED reflektorjev je nizka poraba električne energije.

LED luči imajo do 10x daljšo življenjsko dobo od halogenskih

Ko potrebujemo svetila za kakršno koli rabo, si seveda želimo, da bodo delovala nemoteno. To je še posebej res pri LED reflektorjih, ki jih lahko uporabimo v zunanjem okolju. Tako je možno, da bodo delovala več ur na dan, ali pa celo skozi večino dneva. Tukaj pa ima LED tehnologija veliko prednost. To pa je ta, da imajo izredno dolgo življenjsko dobo. Če jih primerjamo z navadnimi halogenskimi svetili, delujejo do 10x dlje. Povprečno imajo dobo delovanja nekje okoli 50.000 ur. To pa pomeni, da naši reflektorji zelo dolgo ne bodo potrebovali vzdrževanja.

LED reflektorji so energijsko učinkoviti

Glavna prednost LED reflektorjev je nizka poraba električne energije. Halogenska svetila lahko spremenijo samo približno 10% električne energije v svetlobo, ostalih 90% pa se porazgubi v okolje preko toplote. Pri LED svetilih pa je zgodba ravno obratna, saj 90% vse električne energije spremenijo v svetlobo. To pa pomeni, da so izredno učinkovita. Poleg tega pa se ne segrevajo pri delovanju do tako visokih temperatur, kot se halogenska. Tako so bolj primerna za uporabo v okolju, kjer se nahajajo otroci in živali, saj močno zmanjšajo možnost poškodb ob dotiku samega svetila.

Reflektorji LED imajo nadzorovan izpust toplote

Dejstvo je, da reflektorji spadajo v kategorijo najmočnejših svetil. Tako pri delovanju proizvedejo dokaj veliko svetlobe. Res pa je tudi, da se pri delovanju tudi zelo segrejejo. To večinoma velja za halogenske izvedbe reflektorjev. LED izvedbe pa imajo nadzorovano segrevanje oziroma izpust toplote, saj se pri delovanju močno ne segrevajo. Boljši modeli pa imajo vgrajen termalni senzor, ki nadzoruje dejansko količino toplote, ki jo svetilo ustvari.

Tehnologija led ne vsebuje okolju škodljivih snovi

Res je, da je večina modernih svetil narejenih iz okolju prijaznih materialov. Še vedno pa je na trgu veliko število halogenskih izvedb, ki vsebujejo strupene snovi za okolje in naravo. LED reflektorji pa so varni tako za uporabnika, kot za naravo, saj ne vsebujejo ogljika, živega srebra in svinca. Tako jih brez težav uporabljamo v zunanjih prostorih, kot tudi notranjih.

Odlične reflektorje, na katere prisegajo mnogi uporabniki, ponuja blagovna znamka volino. V njihovi ponudbi lahko izbiramo med vrhunskimi izvedbami svetil za notranjo in zunanjo uporabo.

Podobne teme: