Led reflektorji za dobro načrtovano zunanjo osvetlitev

7 Feb

Svetloba je bistvena za človekovo dobro počutje in zdravje, poleg dnevne svetlobe, ki jo imamo pri tem v mislih, pa je nujna tudi osvetlitev takrat, ko nam svetlobe ne zagotavlja naravni vir, torej naše sonce. Kadar je vidljivost manjša, pa naj bo to zaradi noči ali zmanjšanja dnevne vidljivosti ob vremenskih pojavih, umetna svetloba poskrbi za varnost. Avtomobilski žarometi skrbijo za varnost na cesti, ulične svetilke za varno mestno kolje, luči okoli poslovnega prostora za odganjanje nepridipravov, svetilka na kamnitih stopnicah pred vhodom preprečuje padce…

Vsesplošna osvetlitev sveta je seveda pripeljala do težav kot je svetlobno onesnaženje v urbanih prostorih, upravičenost porabe energije in podobno. Danes lahko oboje rešujejo led reflektorji, s katerimi lahko okolico osvetlimo na naravi prijazen način – poskrbimo za primerno usmeritev snopa svetlobe, da ta ni moteča niti za ljudi, niti za živali, prav tako pa z njimi zagotovimo nizko porabo.

Kako z led reflektorji poskrbimo za učinkovito razsvetljavo zunanjosti?

Zunanjo osvetlitev stavb načrtujemo hkrati z načrtovanjem same stavbe, saj je tako najbolj enostavno poskrbeti za vse inštalacije in možnost montaže svetil na izbrana mesta. Pri načrtovanju je pomembno, da že vemo, ali bodo za osvetlitev skrbeli led reflektorji ali kakšna druga vrsta svetil, saj moramo vedeti, v kakšnem razmaku morajo biti svetila.

 

Prednost, ki jo nudijo led reflektorji, je v tem, da je njihova svetloba zelo močna, torej jih za osvetlitev iste stavbe potrebujemo manj kot navadnih svetil. Razen, če bi se seveda odločili za zelo močne klasične reflektorje, pri katerih pa naletimo na dve težavi: že sami po sebi so dragi, hkrati pa povzročijo še visoke stroške z električno energijo – napajanje z energijo se namreč premalo učinkovito porablja za samo oddajanje svetlobe, veliko energije se pretvarja v toploto.

Prednosti led osvetlitve

Led reflektorji so uporabljajo za pretvarjanje energije v svetlobo ena najmanjših svetilnih teles, pri katerih pa je izkoristek izjemen. Že pri led traku, ki se uporablja za osvetlitev kakšnega notranjega prostora, smo presenečeni nad močno svetlobo in nizko porabo, pri osvetlitvi s pravimi led reflektorji pa je razmerje med obema še bolj opazno. Osvetlimo torej veliko bolje, energije pa porabimo manj, torej si zagotovimo visoko varnost za nizek strošek. Hkrati pa poskrbimo še za okolje – in to je ena od tistih prednosti, na katero bi morali pomisliti veliko pogosteje.

Podobne teme: