Poškodovani odbijači se lahko hitro zamenjajo

26 Okt

Odbijači so eden tistih delov avtomobila, ki so najpogosteje poškodovani, saj so tudi najbolj izpostavljeni. Vendar pa je prav to tudi njihov namen – ščitijo preostanek avtomobila, da na njem ne pride do resnejših poškodb ob manjših trkih, kjer avtomobil zgolj nekoliko prislonimo ob drugega, ob stebriček, škarpo in podobno. Če je odbijač poškodovan, je torej opravil svojo funkcijo – in veseli ste lahko, da ni resnejše škode.odbijac

Menjava odbijačev

Nekoliko popraskan, minimalno vdrt ali drugače minimalno poškodovan odbijač vam seveda ni potrebno zamenjati, saj gre zgolj za estetsko »napakico«, ki nikakor ne vpliva na avtomobil kot na celoto. Vsekakor pa se odbijači morajo zamenjati, kadar so tako poškodovani, da ne morejo več opravljati svoje funkcije, torej ščititi preostanka avtomobila. Tako velja vsaj za tista vozila, ki so nekoliko starejša ali pri katerih nam njihov videz ni bistven. Če je vaš avto lep in nov, morda celo višjega cenovnega razreda, pa je vsekakor prav, da se poskrbi za lepotno popravilo tudi v primeru majhne poškodbe – kratek obisk ličarja, včasih pa tudi malo loščenja, je povsem dovolj.
Kadar se morajo odbijači zamenjati, ker so počeni, zlomljeni, imajo uničene tudi nosilce in podobno, se velja za menjavo naročiti v mehanični delavnici, pred tem pa se seveda tudi pozanimati o tem, ali vam lahko menjavo odbijačev krije zavarovalnica – preverite, kakšen je znesek novega odbijača in menjave, koliko plača zavarovalnica in kakšna je odbitna franšiza, ki jo boste morali pokriti sami. Odbijači namreč kljub temu, da gre za povsem enostaven avtomobilski del iz plastike, niso ravno poceni. In res je, izplača se malo razgledati in ugotoviti, ali se lahko pri menjavi tudi kaj prihrani.

Odbijači iz najboljše trgovine z avtomobilskimi deli

V prodajalni Silux, ki ponuja avtomobilske dele, smo preverili, ali so lahko odbijači (www.silux.si)cenejši, če jih pri njih nabavite sami. Cena je res zelo ugodna, odvisna pa je seveda od tega, kakšno znamko in model avtomobila vozite. Poleg tega je treba računati še na to, da se klasični črni odbijači zgolj pritrdijo na avto (in vse potrebno za to lahko kupite v Siluxu ter odbijače zamenjate sami,), če so vaši odbijači v barvi karoserije, pa bo potrebno tudi barvanje. V tem primeru brez ličarja seveda ne bo šlo, a še vedno se lahko odločite zgolj za barvanje, montažo pa izvedete v lastni režiji.

Preberite si tudi objavo, v katero boste izvedeli, kdaj pride na vrsto menjava zobnikov in verige za motor.

Podobne teme: