Prevajanje naj opravi le strokovno usposobljeni prevajalec

30 Avg

Prevajanje je storitev, ki se jo lahko loti skorajda vsakdo, ki zna dva jezika in ima čas ter voljo, da to počne. Vendar pa nikakor vsakdo ni primeren za prevajalca oz. da bi lahko zagotavljal, da je prevod narejen tako kot mora biti. Zato naj prevajanje opravi le strokovno usposobljeni prevajalec, kar pomeni, da mora imeti opravljen prevajalski izpit oz. univerzitetno izobrazbo ustrezne fakultete in smeri. Na žalost pa je na slovenskem trgu ogromno kvazi prevajalcev, ki niso strokovno usposobljeni za prevajanje, so pa poceni. Saj poznate pregovor »Malo denarja, malo muzike!«, le – ta še kako velja tudi za prevajanje.

Če je le možno, naj prevajanje opravi naravni govorec jezika, v katerega se določeno besedilo prevaja

Najbolj kvalitetni prevodi bodo zagotovo opravljeni s strani naravnega govorca jezika, v katerega se prevod opravlja, če le ima opravljen ustrezen prevajalski izpit oz. če ima ustrezno univerzitetno izobrazbo. Dejstvo je, da takšni prevajalci niso najcenejši, zagotovo pa prevode opravljajo po zadnjih jezikovnih in pravopisnih pravilih, kar pa je zagotovo najpomembneje, če le ne gre zgolj za to, da je potrebno razumevanje določenega besedila in ne da se bo to besedilo uporabljajo naprej, pa naj si gre za katerikoli razlog razen zgolj razumevanja. V nasprotnem primeru je škoda, da za prevajanje potrošite en sam cent, saj v kolikor prevod ne bo opravljen tako kot je potrebno, boste denar vrgli stran. Drugi prevajalec pa vam ne bo želel zgolj popravljati za prejšnjim, ampak bo prevajanje opravil sam, ponovno od začetka do konca, saj je v večini primerov bistveno težje popravljati za drugim, kot pa sam začeti od začetka in vse opraviti še enkrat. Da se boste prepričali, kdo bo za vas opravljal prevajanje, od prevajalca še pred začetkom prevajanja zahtevajte dokazilo o ustrezni izobrazbi ali opravljenem prevajalskem izpitu oz. naj vam to dokazilo pokaže predno mu plačate za opravljeno storitev.

Online računovodstvo ali e-računovodstvo pomeni, da preko online programa za računovodstvo sami vnašate določene osnovne dogodke. Preberite več v našem naslednjem članku.

Podobne teme: