Nasveti za osvetlitev kopalnice

5 Sep

Pogosto pri opremljanju posameznih prostorov, pozabimo na pomen osvetlitve. Največkrat pozabimo na pomen dobre in močne osvetlitve kopalnice. Slednje postajajo čedalje večje in prostornejše, zato je močna in kvalitetna svetloba pomembna. Kopalnica je namreč postala prostor za sprostitev. V njej se odpravimo pod tuš ali pa si privoščimo prijetno penečo kopel. S pravo izbiro svetlobnih virov, lahko prostor dobi popolnoma drugačno vzdušje. Po prostoru tako moramo razporediti različne reflektorje, večje stropne in manjše pridušene luči.

Luči določajo vaš stil

Določite si stil opremljanja in izberite različna kopalniška svetila. Z izbiro bele svetlobe v belem prostoru, boste ustvarili čist in moderen videz. Osvetlitvi dodajte tudi posamezne klasične rumene svetilke, saj boste tako pridobili lep kontrast. Za bolj razkošen videz, lahko klasično stropno svetilo nadomestite z visečim lestencem ali bolj veliko stropno lučjo. Videz razkošnosti dopolnite tudi z izbiro lepih brisač v ujemajočih se tonih, dišečih svečk, lepe stenske poslikave ali tapet in podobno. Sproščujoč stil javnih kopališč pa boste pridobili z LED trakovi, nameščenimi na rob pohištva, ob robovih sten ali pa ob ogledalu.

Kako kopalniška svetila ustvarijo sproščujočo atmosfero?

Za doseg čistega in svetlega videza, so v preteklosti nameščali srednje močna svetila. Slednja dejansko niso dodobra osvetlila prostora, kar je predstavljalo problem predvsem pri britju ali ličenju. Kasneje so dodali kakšno manjšo luč nad umivalnik, vendar je bila slednja pogosto vseeno prešibka, da bi dobro opravila svojo nalogo. Danes pa skušamo ustvariti ravnovesje med sproščujočo atmosfero kopališč in privatnega raja. Različna kopalniška svetila nameščamo po vsem prostoru. Namestimo lahko tudi sistem za pridušeno svetlobo, ki je posebej odličen v primeru sproščanja v kadi.

Najpogostejše napake pri izbiri svetil

Najpogostejša napaka je izbira premajhnega števila posameznih svetil. Osredotočimo se na primer preveč na dodajanje manjših lučk po stropu, da ustvarimo videz zvezdnega neba. Obenem pa pozabimo na večja stropna ali manjša kopalniška svetila nad umivalnikom. Izogibajte se tudi nameščanju močnih reflektorjev nad umivalnik, saj bodo slednji oddajali preveč lokalizirano svetlobo. Namesto tega namestite stropno luč neposredno nad sredino sobe in jo dopolnite s posameznimi manjšimi lučmi nad umivalnikom in v bližini kadi.

Podobne teme: