Kaj je lektoriranje?

20 Avg

Še niste seznanjeni s pojmom lektoriranje? Preberite nadaljevanje in kaj hitro vam bo postalo jasno kaj to je.

Navadno lektoriranje potrebujejo najrazličnejša strokovna dela, kot so diploma, magistrsko delo, obsežnejša seminarska naloga in podobno. Lektoriranje je namreč opredeljeno kot strokovna veščina in proces pri katerem je pomembno, da besedilo slovnično ter pravopisno obdelamo in, da ga je mogoče tudi  uvrstiti v kontekst.

V bistvu je poanta vsega v estetiki izražanja. Lektoriranje navadno opravijo diplomirani profesorji slovenskega ali katerega koli drugega jezika – odvisno od izvirnika in jezika v katerem je napisan. Lektoriranje ne pomeni prevod besedila ampak le pravopisno oblikovanje, včasih je določena besedila potrebno tudi zgostiti ali razširiti, skrajšati ali oklestiti. Torej, pri lektoriranju ostane jezik isti. Zelo pomembno je tudi, da izvirno besedilo ne izgubi pomena oziroma rdeče niti.

scrabble

Delo lektorja ni enostavno in za to so potrebne izkušnje. Iz tega vidika lektoriranja ne more opravljati vsak, ki mu je materni ali tuj jezik blizu. Kljub morebiti, na prvi pogled enostavni nalogi, je popolnost nekega izdelka izjemno težko doseči brez ustreznih znanj in izkušenj.  Izkušnje in znanje pa se ne pokaže samo v kakovosti samega izdelka ampak tudi v natančnosti in hitrosti opravljenega. V kolikor ne verjamete v zgoraj napisano in ste mnenja, da to zmore vsak, ste v zmoti. Prepričani smo, da bi izkušen lektor ob pregledu nekega sestavka, ki ga je lektoriral laik, našel mnogo napak in naredil kar nekaj popravkov.

 

V kolikor boste v bodoče potrebovali lektoriranje, vam svetujemo, da se za pomoč obrnete na izkušenega lektorja, ki ve kako se stvari streže. Res je, da boste morali odšteti malce več denarja, a se izplača! Končni izdelek profesionalca ali laika se nikakor ne more primerjati!

Podobne teme: