Kako prihranimo stroške z vzdrževanjem črnilnega tiskalnika?

13 Avg

Nakup črnilnega tiskalnika je dandanes skoraj nujno opravilo, saj ga potrebujemo pri vsakodnevnih pisarniških opravilih. Obenem pa so na voljo multifunkcijske naprave za tiskanje po zelo ugodnih cenah. Nakup originalnih barv hitro pomeni, da se stroški vzdrževanja tiskalne naprave hitro povečajo. Zato so na voljo številne poprodajne poceni kartuše, ki nadomestijo originalne. Morda imajo malenkost manj kakovostno črnilo, vendar se to v večini primerno pri končnem potisku papirja ne opazi. So tudi najbolj primerne za okolja, kjer se ustvarja velika količina računov, delovnih nalogov in drugih dokumentov, saj nam pomagajo prihraniti stroške z vzdrževanjem tiskalnika na kratki ter dolgi rok.

Tovarniške kartuše proizvajalca tiskalnika so pogosto drage

Skoraj vedno so ob nakupu tiskalnika priložene tovarniške črnilne kartuše. Te poznamo pod oznako OEM, kar nakazuje, da je proizvajalec kartuš podjetje, ki je tudi proizvedlo sam tiskalnik. To je lahko DELL, HP, BROTHER, TOSHIBA ipd. Omenjene kartuše so zelo kakovostne in vsebujejo obstojno črnilo, ki je primerno za profesionalno uporabo. So pa dražje za nakup, kar lahko povzroči visoke stroške, če pogosto tiskamo dokumente in druge listine.

Nakup originalnih barv hitro pomeni, da se stroški vzdrževanja tiskalne naprave hitro povečajo.

Na voljo za nakup pa imamo tudi poceni kartuše številnih proizvajalcev. To so načeloma samosvoja podjetja, ki niso povezana z velikimi proizvajalci tiskalnikov. Uporabnikom pa želijo ponuditi cenejši in ekonomičen način tiskanja. Zato se jih priporoča za vsakega uporabnika, ki želi prihraniti nekaj denarnih sredstev pri vzdrževanju tiskalnika.

Tiskalnik naj bo vedno prižgan

Moderne tiskalne naprave porabijo zelo malo električne energije. Pri vsakem zagonu pa tudi porabijo malenkost barve, da podmažejo tiskalno glavo in druge mehanske dele. Če tiskalnik pogosto prižigamo in ugašamo, se to hitro pozna pri manjši količine barve, ki jo imamo na voljo za tiskanje. To je tudi razlog, da je najbolje, da črnilni tiskalnik vedno pustimo prižgan. Sčasoma bo samodejno prešel v stanje spanja oziroma pripravljenosti, kjer porabi zanemarljivo malo električne energije. Če upoštevamo omenjeno pravilo, zraven pa uporabljamo poceni kartuše, lahko prihranimo veliko denarnih sredstev na dolgi rok.

kupi poceni kartuše za tiskalnik
Veliko denarnih sredstev je mogoče prihraniti, če uporabljamo poceni kartuše v kombinaciji z nastavitvijo nižje kakovosti tiskanja.

Tiskanje pri nižji vrednosti DPI

Večinoma je tako, da imajo tiskalniki že vnaprej nastavljeno vrednost oziroma kakovost tiskanja. Povečini je to izraženo v vrednosti DPI. Dovolj je, če tiskamo dokumenti pri vrednosti 300 ali 200 DPI, lahko pa tudi znižamo kakovost do vrednosti 150 DPI. S tem prihranimo veliko količino barve. Za bolj kakovostne slike pa lahko izberemo višje vrednosti kakovosti tiskanja.

Veliko denarnih sredstev je mogoče prihraniti, če uporabljamo poceni kartuše v kombinaciji z nastavitvijo nižje kakovosti tiskanja. Moramo pa se zavedati, da nekateri proizvajalci tiskalnikov ne priznajo garancijo v primeru okvare pri uporabi združljivih kartuš. Najbolje je, da jih uporabljamo na tiskalnih napravah, ko so izven garancijskega roka.

Podobne teme: