Kvalitetne žarnice

16 Jul

Človeštvo živi drugače od izuma prve žarnice

Žarnica je predmet, ki deluje oziromas sveti s pomočjo električne energije. Žarnica je namenjena pretvarjanju električne energije v svetlobo s pomočjo segrevanja. Dandanes se žarnice na podlagi prejšnja leta precej razlikujejo. Poznamo zelo različne dimenzije, oblike in velikosti žarnice. Prodajalne danes imajo toliko vrst, da se med njimi pravzaprav že komaj odločimo.

Seveda je pomembno, da se odločimo za tip žarnice, ki jo potrebujemo. Kakšna je zgodovina žarnice? Žarnice so prvič ugledale luč sveta, ko jih je pričelo razvijati kar nekaj ljudi. Že nekaj časa po letu 1800 je Humphry Davy ustvari nekaj, kar bi lahko rekli kot sam začetek žarnice. Šlo je za najmočnejšo baterijo na svetu. Še istega leta se je potem izdelano grelno telo, ki je imelo izjemno visoko tališče. Žarnice so se še bolj pričele razvijati po letu 1809, ko je Humphry Davy razvil prvo svetilko.

led_lucke

To mu je uspelo s pomočjo obločnega plamena ter dvema grafitnima palicama. Vse skupaj je bilo priklopljeno na 2000 člensko baterijo. Skozi zgodovino so nato sledile dopolnitve žarnice, kar je kasneje privedlo do tega, da so dandanes žarnice v tej podobi, kot so. Žarnice – brez njih danes praktično ne znamo Ljudje smo se skozi desetletja uporabe žarnice tako razvadili, da brez nje izjemno težko funkcioniramo. Nudijo nam svetlobo tudi takrat, ko je ni.

Žarnice so nam omogočile bolj aktivno življenje, saj lahko normalno delujemo tudi v nočnem času ali pa tam, kjer praktično ni svetlobe. Dandanes poznamo takšne, ki so izjemno varčne in s tem je povezano tudi dejstvo, da ogromno prihranimo. Razsvetljava oblikuje življenjski slog. Če so bili ljudje včasih povsem imobilizirani zaradi noči, je danes ravno nasprotno. Ljudje lahko uživamo tudi takrat, ko je zunaj povsem temno. To je omogočil vrhunski izum, ki se je skozi desetletja dopolnil – imenuje se žarnica.

Podobne teme: