Vpliv oblikovanja na učinkovitost internetne trgovine

15 Jul

Kakovostno oblikovane spletne strani imajo gotovo prednost pred slabim grafičnim dizajnom. Zakaj? Vsak obiskovalec, ki pride na spletno stran, najprej vidi vizualno zasnovo spletne strani, šele nato se dejansko poglobi v vsebino. Ta učinek imenujemo pravilo treh sekund, kar pomeni, da se obiskovalec spletne strani v treh sekundah odloči, ali bo nadaljeval brskanje po spletu ali ne. Če bo stran vizualno povsem neprivlačna, bo stran gotovo zapustil. Sama izdelava internetnih trgovin (www.perunpro.si/index/izdelava-spletne-trgovine) se prične z grafično zasnovo. Brez tega spletna strani nikakor ne obstaja.

To pomeni, da mora grafično oblikovalec dobro poznati orodja, s katerimi dela in same spletne trende. V primeru, da je spletna stran oblikovana neprofesionalno, gotovo odvrača vsakega obiskovalca od nadaljnjega obiska spletne strani. Pred samim pričetkom oblikovanja spletne strani je potrebno razjasniti dejstva, kam bomo določene elemente postavili in kaj bo pravzaprav na spletni strani. Tako bo grafičen oblikovalec lažje zasnoval celoten izgled spletne strani in jo izdelal oblikovno konkurenčno ter trendovsko. Pri tem je potrebno upoštevati logotip podjetja. Spletna stran mora biti oblikovana tako, da izraža profesionalnost in konkurenčno prednost.

Pomembni elementi morajo biti izpostavljeni in obiskovalca pritegniti za ponovno obisk. Vsekakor pa velja dejstvo – manj je več. Vsak obiskovalec spletne strani si želi, da bi obiskal spletno stran, ki je zasnovana in oblikovana tako, da takoj najde želene podatke. Pregledna grafična zasnova je ključna pri privabljanju obiskovalcev. Pri oblikovanju spletne strani je danes potrebno upoštevati tudi dejstvo, da obstaja veliko različnih naprav, s katerimi lahko dostopamo do spletne strani – mobilni telefoni, tablice, razni računalniki,…

Stran mora biti narejena tako, da je kar se da prilagodljiva različnim napravam in seveda brskalnikom. Preprost in pregleden dizajn ter kvaliteten izbor tipografije so gotovo glavne ‘sestavine’ za uspeh spletne strani. Vsak, ki ga zanima izdelava internetnih trgovin, velikokrat reče stavek ‘želimo nekaj posebnega ali pa enostavnega’. Še pred samim pričetkom oblikovanja je potrebno dobro razdelati dejstva, kaj dejansko to pomeni. Velikokrat se zgodi, da na koncu nastane izdelek, ki je popolnoma neprivlačen zaradi upoštevanja želja strank. To pomeni, da mora grafični oblikovalec znati svetovati tako, da bo stranka dejansko razumela in si želela te spletne strani. Vsekakor pa je oblikovanje zelo pomembno pri sami spletni strani. Zapomnite si pravilo treh sekund – tudi vi delujete tako. Ljudje smo vizualna bitja, zato je potrebno tako tudi delovati.

Podobne teme: