Kreatin in športna prehrana

5 Apr

Športna prehrana je pomembna za vse, ki se tako ali drugače ukvarjajo s športom ali fitnes vadbo, saj le ta povečuje učinek in pomaga pri regeneraciji, poleg tega pa zagotavlja tudi pravilno razporejeno količino določenih hranil. Športna prehrana trgovine Nutrica poleg vsega naštetega tudi zagotavlja zadostno količino energije za opravljanje zahtevnih in napornih aktivnosti. Včasih, vsaj pri ekstremnih športnikih pa velja, da sama prehrana z običajnimi živili ni dovolj, saj je za doseganje pravilnega razmerja včasih potrebno jemati tudi prehranska dopolnila, med katerimi se najbolj pogosto uporabljajo: proteini, aminokisline in kreatin.

Proteine bolje pri nas poznamo pod izrazom beljakovine, en izmed pomembnih sestavov le teh pa so tudi aminokisline. Tako proteini kot aminokisline vplivajo na hitrejše pridobivanje mišične mase in posledično tudi moči, nekoliko drugače pa je pri kreatinu. Kreatin je namreč dodatek, ki je v največji meri namenjen polnjenju mišičnih zalog, kar predvsem izboljša in pohitri tvorbo energije. Kreatin je najbolj primeren za tiste, ki opravljajo zelo zahtevne in kratkotrajne treninge oz. aktivnosti, saj le ta pripomore k večji storilnosti. Eni izmed takih športnikov so prav gotovo tekači na kratke proge. Med kreatini je najbolj znan in najbolj pogosto uporabljen kreatin monohidrat.

Torej športna prehrana niso le pravilno sestavljeni in razporejeni obroki, ampak tudi razni dodatki, s katerimi se običajno izboljša storilnost, pridobi več energije, pohitri rast mišic itd., pomagajo pa tudi pri eksplozivnosti.

Podobne teme: