Barcelona

19 Mar

Barcelona je eno največjih mest Iberskega polotoka. Zagotovo pa spada Barcelona tudi med najbolj obiskana mesta, pa ne samo v svoji neposredni okolici, ampak gledano v okviru celotnega Mediterana. Kljub vsem znamenitostim, je mesto Barcelona po svetu zanesljivo najbolj poznano po istoimenskem nogometnem klubu FC Barcelona.

Mesto Barcelona

V mediteranskem območju je Barcelona verjetno najpomembnejše trgovsko mesto in izjemno pomembno pristanišče, v zadnjih letih pa je postala celo eno največjih evropskih potniških pristanišč.

Iz Barcelone se boste lahko na hitro odpeljali proti drugim španskim mestom, pa tudi proti Franciji, Italiji, severni Afriki ali na morda najbolj priljubljeno turistično točko v bližini – proti Balearskim otokom. V Barceloni je tudi drugo največje letališče v Španiji in sicer na obrobju mesta. Večje letališče ima v Španiji le Madrid, ki je tudi glavno mesto države. Barcelona je hkrati tudi prestolnica najvzhodnejše španske avtonomne skupnosti Katalonije, ki leži na vzhodu dežele in meji na Francijo.

barcelona-palaca barcelona-casa_mila

Nasploh je od francoske meje do Barcelone le malo vožnje z avtomobilom, pa tudi z drugimi mesti v smeri proti severu, vzhodu in zahodu je Barcelona dobro povezana. Tudi to je bil eden od razlogov, da je mesto v svoji zgodovini doživelo takšen razcvet in šteje danes toliko prebivalcev. Sama Barcelona namreč gosti le dobrih milijon in pol prebivalcev, vendar je z ožjo okolico njihovo število že dvakrat večje, s širšo okolico pa več kot trikrat. Celotna pokrajina Katalonija, ki je sicer šele 6. največja v Španiji, pa ima več kot 7 milijonov prebivalcev.

Zgodovina Barcelone

Zgodovina nastanka Barcelone je tesno povezana s staro Grčijo, delno pa tudi s Kartagino in rimskim cesarstvom. Kasneje so prišli v te kraje še Muslimani, a do leta 1500 izgubili vse bitke in poraženi v večini odšli. Barcelona se je takrat s celotno Španijo lotila osvajanja kolonij in takrat so odplule prve ladje proti Ameriki, čeprav v resnici v iskanju Indije. Spomenik Kolumbu stoji v pristanišču, v neposredni bližini konca najznamenitejše ulice in sprehajališča Las Ramblas, ki ga obiskovalci ne smejo izpustiti za nobeno ceno.
Barcelona je tudi velesejemsko mesto, nekoč organizator velike svetovne razstave. V neposredni bližini pa se prične slavni Montjuic, čudoviti zeleni grič, kjer stojijo fantastični muzeji in prenovljeni olimpijski stadion ter še nekateri drugi pomembni športni objekti, zgrajeni za olimpijske igre, ki jih je Barcelona gostila 1992.

barcelona-camp-nou
Od tod pelje vlečnica naravnost v glavno pristanišče mesta Barcelona, kjer lahko obiskovalci občudujejo morsko življenje v modernem akvariju ali pa se sprehodijo okoli svetovnega trgovinskega centra in proti ulicam, ki ponujajo mnogo kulinaričnih dobrot tukajšnjega prostora.

Podobne teme: