Katero vrsto kolesa izbrati?

8 Okt

Kolesarjenje postaja v Sloveniji izjemno priljubljeno. Seveda to ni nič čudnega, saj predstavlja odlično sprostitev, ki se lahko izvaja po različnih terenih. Tako na svoj račun pridejo tako tisti, ki želijo kolesariti po mestu, kot tudi tisti, ki želijo kolesariti po neokrnjeni naravi. Če bi se številnim kolesarjem radi pridružili tudi sami, potem se vam po glavi zagotovo motajo vprašanja o tem, kakšno kolo izbrati. Ponudili vam bomo kar nekaj koristnih nasvetov, zato berite naprej ter se odločite za kolo, ki vam bo pisano na kožo!

Seveda je zelo pomembno, da si boste izbrali primerno kolo glede na vrsto terena, po katerem boste največ vozili. Poznamo različne vrste koles, najbolj priljubljena so gorska in treking kolesa. Za tiste, ki si želijo kolo spraviti kar v prtljažnik, bo odlična izbira tudi zložljivo kolo. Potem poznamo še cestna in mestna kolesa, da o električnih kolesih sploh ne izgubljamo besed.

Pri izbiri primernega kolesa si postavite naslednja vprašanja:

  1. Ali želite kolo uporabljati samo za občasne izlete?
  2. Se boste z njim vozili izključno po mestu?
  3. Vas mika športna vožnja ali pa vam je bolj pomemben udoben položaj sedenja?
  4. Se želite s svojim kolesom odpraviti tudi po nakupih?

Gorsko ali cestno kolo?

Če se želite voziti po gozdnih in makadamskih poteh ter po brezpotjih, potem bo gorsko kolo prav gotovo prava izbira za vas. Takšno kolo je najbolj robustno, saj je lahko le tako kos zahtevni vožnji po zelo razgibanem terenu. Prednost gorskih koles se skriva v tem, da imajo zelo dobro vzmetenje, ki poskrbi za to, da imate večji nadzor in kolo dobro obvladate. Gorska kolesa imajo tudi večje število prestav in široke ročaje ter precej debele gume z grobim profilom.

Če radi prekolesarite zelo velike razdalje ter potujete od kraja do kraja po asfaltnih cestah, potem se odločite za cestno kolo ali specialko. Takšno kolo ima ožje pnevmatike in večja kolesa, zato nudi veliko boljše pogoje za vožnjo po asfaltnih površinah. Cestna kolesa so najhitrejša in najlažja, krmilo pa je v obliki rogov.

Treking ali mestno kolo?

Za treking kolesa lahko napišemo, da predstavljajo nekakšno vmesno stopnjo med gorskim in cestnim kolesom. Za njih je značilno to, da so primerna tako za vožnjo po asfaltu kot tudi po makadamu. Če bi si radi privoščili različne izlete in malo daljša potovanja, potem bo treking kolo za vas vsekakor primerno.

Mestna kolesa pa so najbolj primerna za vsakodnevno vožnjo po mestu. Ker so opremljena s košarico, se lahko z njimi odpravite tudi po nakupih. Imajo odporen okvir in zagotavljajo veliko udobja pri sedenju. Ponavadi imajo tudi manjše število prestav.

Vir: https://www.vgs-ce.si/gorsko-treking-ali-cestno-kolo

Podobne teme: