Koristni nasveti za nakup gorskega kolesa

19 Apr

Če se boste kdaj kot neizkušeni začetnik odločili za nakup gorskega kolesa, boste pri izbiri precej zmedeni. Na trgu so namreč na voljo številna gorska kolesa. Že pred vstopom v specializirano prodajalno s kolesi se boste morali soočiti z nekaterimi nadvse pomembnimi vprašanji. Eno od ključnih pa je zagotovo to, kateri model je pravzaprav najbolj primeren za vaše potrebe oziroma cilje.

Ko boste torej nakupovali svoje prvo gorsko kolo, je pomembno, da si pri izbiri vzamete dovolj časa. Temeljito preglejte prav vse možne modele, njihove značilnosti. Premislite torej, kateri med njimi bi najbolj ustrezal terenu, po katerem boste poganjali kolesa.

Tipi gorskih koles

Gorska kolesa se delijo na več tipov. Med seboj se razlikujejo predvsem glede na to, za kakšne terene so namenjena oziroma oblikovana. Temu je v prvi vrsti prilagojena sama geometrija okvirja in seveda še druge karakteristike.

Določena kolesa se veliko bolje obnesejo pri vzponih, druga pri spustih, tretja pa kje drugje. Ravno zato je še toliko pomembneje poznati prav vse njihove značilnosti, po katerih se lahko odlikujejo. Za lažji vzpon po hribu se na primer priporoča gorsko kolo, ki ga lahko najdete pod imenom cross country oziroma XC. Vožnja z njim v klanec je precej bolj preprosta pa tudi udobnejša.

Določena kolesa se veliko bolje obnesejo pri vzponih, druga pri spustih

Enduro in all-mountain gorska kolesa

Če pa obožujete predvsem dolge spuste po zahtevnejših terenih, najboljšo izbiro v tem primeru zagotovo preverjeno predstavlja polno vzmeteno gorsko kolo, ki ga najdete pod imenom Enduro. Spust z njim je lahko pravi užitek. Za vzpon pa se boste morali z njim nekoliko bolj potruditi.

Velika izbira gorskih koles
Najboljšo izbiro v tem primeru zagotovo preverjeno predstavlja polno vzmeteno gorsko kolo.

Podobne teme: