7 težav, povezanih z registracijo domen

27 Jan

Registracija domene je za podjetnike ena izmed pomembnejših nalog, pri kateri ni prostora za napake. Vsak, ki pristane na spletni strani določenega podjetja, najprej naleti na ime domene. Ponavadi celo še prej – v spletnem iskalniku. Domena je torej element, ki navzven predstavlja podjetje. Za razliko od spletne strani, kjer je spremembe opraviti relativno enostavno, je prehod na drugo ime domene težji. Predvsem zaradi možnosti izgube avtoritete, ki si jo je domena skozi leta obstoja ustvarila.

V nadaljevanju vam predstavljamo 7 težav, na katere boste morda naleteli, ko boste želeli registrirati domeno (Vir: registracijadomene.info). Naj vam jih pomagamo odpraviti ali še bolje – se jim izogniti.

Ne vem, katero ime domene naj registriram.

Potrebujete domeno v poslovne namene? Vsekakor bo daleč najboljša registracija domene z enakim imenom, kot ga ima vaše podjetje. Tako boste ustvarili močno blagovno znamko, vaše (bodoče) stranke pa si bodo ime domene zelo hitro zapomnile.

Ne vem, katero domensko končnico naj izberem.

Ne boste verjeli, vendar je izbira domenske končnice zelo enostavna. Boste imeli stran v slovenščini? Registrirajte domeno .SI. Bo vaša stran namenjena več državam Evrope? Registrirajte .EU ali .COM. Pričakujete izključno angleško govoreče obiskovalce? Zagotovo bo najboljša izbira domene .COM. Želite malo tvegati in biti drugačni? Registrirajte eno izmed številnih novejših domen, ki nakazujejo na vašo dejavnost (primer: .AGENCY).

Pri registraciji domene sem se zatipkal.

Zgodi se tudi najbolj natančnim. Najverjetneje denarja ne boste dobili nazaj, saj v večini primerov domene ne morete enostavno »vrniti«. Če domeni še niste vpisali DNS zapisov, pa bo morda vendarle možno. Čim prej se obrnite na svojega registrarja, ki vam bo znal najbolje svetovati.

Ne vem, ali naj kupim tudi WHOIS zaščito.

Ob registraciji domene boste morali vpisati svoje podatke. Ti bodo vidni v javnih WHOIS registrih. To pomeni, da bosta vidna tudi podatka, kot sta telefonska številka in e-naslov. To zagotovo ni dobro, saj lahko zaradi tega pričnete prejemati nezaželeno e-pošto in telefonske klice. V kolikor vrhnja domena podpira WHOIS zaščito, se zanjo vsekakor odločite.

Bom za spremembo WHOIS podatkov moral plačati?

Nekateri registrarji vam bodo dodatne storitve, ki so kakorkoli povezane z urejanjem domene, zaračunali administrativne stroške. Mednje denimo sodi urejanje WHOIS podatkov. Takšnih registrarjev se izogibajte, saj bi morali imeti možnost urejanja WHOIS podatkov znotraj naročniškega centra. Prepričajte se, ali vaš registrar to omogoča.

Domena, ki jo želim registrirati, je zasedena.

V tem primeru kaj dosti ni za razmišljati. Na voljo vam ostaneta le dve rešitvi. Ali boste registrirali istoimensko domeno v kombinaciji z drugo domensko končnice ali pa boste raje poiskali drugo ime. No, pravzaprav je še tretja možnost – kontaktirate lahko trenutnega nosilca domene in ga povprašate, ali vam jo je morda pripravljen prodati. Računajte na to, da bo zanjo treba seči globoko v žep.

Nisem prepričan, na koga naj registriram domeno.

Če boste domeno registrirali na nekoga drugega, bo to pomenilo, da je on nosilec domene in da ima popolno kontrolo nad tem, kaj se bo v prihodnosti z domeno dogajalo. Domeno vedno registrirajte na svoje podatke, saj boste s tem imeli celovit nadzor. V kolikor želite domeno uporabljati v poslovne namene, jo registrirajte na podjetje.

Ko imate domeno ter spletno stran ali spletno trgovino, je na vrsti še spletno oglaševanje. O tem več preberite tako, da sledite povezavi.

Preberite si članek, kjer so opisane kartuše za tiskalnike.

Podobne teme: