Kaj je kurkuma?

25 Apr

Če radi v kuhinji uporabljate začimbno mešanico kari (curry), potem boste med njenimi sestavinami opazili tudi kurkumo. To je tista sestavina, ki daje kariju lepo oranžno barvo in brez katere si ne moremo predstavljati priprave indijskih jedi. Kaj pa dejansko je kurkuma, kako jo lahko uporabljamo, in za kaj vse je koristna?kurkuma-v-prahu 

Od kod izvira kurkuma?

Kurkumo poznamo pri nas predvsem kot azijsko začimbo, ki se uporablja predvsem v indijski prehrani, gre pa za sorodnico ingverja, ki raste v obliki meter visoke rastline, podobne trsju. Zakaj je sorodna ingverju? Ker tudi ona razvije pod zemljo stebelne dele, ki spominjajo na gomolje. Danes rastlino, ki ji pravimo tudi indijski žafran, gojijo predvsem na Javi, pa tudi v Indiji, na Kitajskem, v Indoneziji …

kurkuma

Uporaba kurkume

Kljub temu, da kurkumo večina uporablja zato, da začinijo jedi ali jim dajo lepo rumeno barvo, je ta hkrati tudi superživilo z mnogimi zdravilnimi učinki, ki pa jih pri nas ne poznamo kaj dobro. Če bi jih, bi kurkumo vključili v svojo prehrano pogosteje.
V kulturah, kjer je kurkuma povsem vsakdanji dodatek jedem oziroma začimba, so to že od nekdaj uporabljali tudi v zdravilstvu. Primerna je kot analgetik, saj učinkovito odpravlja bolečine, vse bolj pa pridobiva na vrednosti tudi zaradi svojega potenciala pri zdravljenju bolezni kot so Parkinsonova in Alzheimerjeva bolezen, pri zdravljenju kandide, vnetjih, artritisu, čiščenju jeter, presnovi maščob … Kot ste verjetno ugotovili, jo zaradi sodobnih trendov na Zahodu vse več uporabljamo prav zaradi zadnjih dveh učinkov, torej zaradi čiščenja jeter in spodbujanja presnove maščob – priljubljenost razstrupljanja telesa narašča iz leta v leto, prav tako pa ni videti konca boju z maščobami oziroma s previsoko telesno težo oziroma povišanim indeksom telesne mase. Kurkuma se v ta namen najpogosteje uporablja v kombinaciji s čilijem in kajenskim poprom, vse skupaj pa je lahko del diete za znižanje telesne teže oziroma tudi kreme, ki deluje proti celulitu.

Kako je najbolje uporabljati kurkumo?

Čudežna indijska začimba se mora uporabljati zmerno – dovolj je žlička na dan, ki pa je ne zaužijemo naenkrat, temveč v treh delih. Najbolj enostavno je kurkumo dodati v rižote, testenine in omake, da tako ublažimo njen nekoliko bolj oster okus, vsekakor pa jo lahko dodajate tudi sadnim in zelenjavnim smoothiejem.

Podobne teme: