Uporaba turboelektričnih motorjev

28 Okt

Elektromotorji so ena najbolj razširjenih oblik pogonov v današnjem svetu, uporablja se jih v avtomobilski industriji, orodni stroji, avtomatizacija, orodja, obdelovalni stroji, itd. Ena izmed možnih uporab elektromotorjev je tudi v pomorstvu. V nekaterih morskih plovilih pa se uporablja turboelektrični pogon.elektromotor


V zadnjem času se turboelektrični motor večinoma uporablja v večjih ladjah in podmornicah, v praksi pa se ga uporablja relativno redko. Turboelektrični pogon je pogon, pri katerem se uporablja turbina, lahko plinska ali parna, ki poganja generator. Elektrika iz generatorja nato poganja električni motor, ki pa posledično poganja in vrti pogonsko gred. Ker se pri turboelektričnih motorjih uporabljajo generatorji, zaradi tega ni potrebna uporaba reduktorja. Reduktor naj bi zmanjšal število obratov in povečal navor.
Slabost pri uporabi generatorja je, da se veliko energije izgubi pri prenosu iz mehanske oblike energije v električno in iz električne nazaj v mehansko. Ena izmed prednosti generatorja pa je, da se proizvedena električna energija lahko uporabi tudi za druge stvari na plovilu, lahko so to luči, radarji, orožja itd. Problem pa nastane saj lahko veliki porabniki energije(močni radarji, rail gun…) na enkrat porabi velikanske količine energije, kar pa lahko pripelje do zapletov.


Če si pogledamo zgodovino turboelektričnih pogon, bomo videli da so jih Američani poskušali uporabiti že v prvi svetovni vojni, vendar jih zaradi takrat pretežkih motorjev, niso mogli vgraditi. Zadnje čase pa se ponovno začelo uporabljati take pogone, saj so z leti motorji postali lažji, boljši, in zasedejo manj prostora, ladje pa so postale večje. Glavna prednost turboelektrični motorjev je, da niso glasni oz. jim ni težko zadušiti hrupa, prav tako ni potrebno da so postavljeni linearno z osmi propelerja, to pomeni da so lahko postavljeni skoraj kjer koli na ladji in da so propelerji bolj mobilni, kar drastično poveča mobilnost ladij. Če pa lahko premikamo motorje pa pomeni tudi, da jih lahko postavimo na različne konce ladje, kar pa poveča možnost delovanja v primeru trka izstrelka.
Po večini se turboelektrične motorje uporablja v vojaške namene kot so to v rušilcih, letalonosilkah in podmornicah. Uporablja pa se jih tudi v trajektih, linijskih in transportnih ladjah in pa trajektih.

Oglejmo si še kako deluje power bank.

Podobne teme: