Do FIT telesa s športno aktivnostjo

8 Nov

Želite izgubiti tistih nekaj odvečnih kilogramov in ponosno pokazati svoje lepo oblikovano in fit telo? Najbrž že dobro veste, da boste morali spremeniti prehranjevalne navade, poleg tega pa poskrbeti še za fizično aktivnost. Le-ta je namreč nujna za izgubo odvečne telesne teže. Poraba energije med telesno aktivnostjo je odvisna od tega, kakšno vadbo boste izbrali. Čim več mišic bo udeleženih, večja bo poraba energije, s tem pa kurjenje kalorij.

Anaerobna telesna vadba za oblikovanje telesa

Aerobna vadba sliši tudi na ime kardio vadba. Na splošno je to enakomerna ritmična dejavnost, pri kateri se poveča srčni utrip ter porabljajo odvečne kalorije. Med takšno aktivnostjo telo dobi zelo veliko kisika, s tem pa se zadovolji potreba mišic po tem pomembnem elementu.

Aerobna vadba krepi vaš srčno-žilni in dihalni sistem, ter vam obenem poveča tudi testosteron. Primeri takšne vadbe so tek in kolesarjenje, hoja v klanec, rolanje, drsanje ter različne aerobne skupinske vadbe. Poleg tega poznamo še aerobno vadbo na kardio napravah, kamor sodijo eliptični trenažer, tekalna steza, naprava za veslanje, »steper« in tako naprej.

Nikakor ne smete pozabiti na vaje za moč

Svoje telo boste uspešno preoblikovali tudi z vajami za moč (vaje za prsne mišice, noge, hrbet, …). Pri tem ima še kako pomembno vlogo prav vadba z utežmi. Žal še vedno veliko predstavnic ženskega spola misli, da bodo z utežmi preveč povečale svoj mišični tonus. To vsekakor ni res, saj bi za takšne rezultate morale poseči po določenih prehranskih dodatkih ter izvajati prav posebne treninge.

Med vadbo z utežmi boste porabili veliko energije, s tem pa povečali tudi porabo energije v mirovanju, saj bo prišlo do višjega bazalnega metabolizma. To naravnost odlično vpliva na odpravljanje nezaželenih maščobnih blazinic. Poleg tega boste pri vadbi z utežmi oblikovali zavidljivo lepe mišice. In to še ni vse! Poveča se gostota kostne mase, s tem pa se zmanjša tveganje za nastanek osteoporoze.

Še nekaj nasvetov za izvajanje vaj

Svetujemo vam, da si izberete tisto vrsto telesne aktivnosti, ki vas veseli, saj boste le tako vztrajali pri spremenjenem režimu in na koncu dosegli zavidljive rezultate. Če na primer niste ravno športni tip, lahko izberete tudi ples, s katerim boste zagotovo prišli do zaželene postave. Obstajajo številne vrste plesa, kot so salsa, hip hop, tango ali afriški plesi, ki od vas zahtevajo veliko gibanja ter so kot taki tudi odlična vadba.

Zapomnite si še to, da se morate pred vadbo vedno dobro ogreti. Med samo vadbo spreminjajte intenzivnost, s tem boste razbili monotonost in ne bo vam dolgčas. Vsako vajo izvedite po svojih najboljših zmožnostih in uspeh zagotovo ne bo izostal.

Podobne teme: