Znaki za menjavo avtomobilskih zavornih ploščic

23 Jul

Praviloma se kar težko ugotovi, ali zavorne ploščice potrebujejo popravilo oziroma zamenjavo. Zlasti je to značilno pri nekoliko starejših tipih vozil. Kljub temu pa vas na popravilo oziroma zamenjavo dobro opozarjajo nekateri tipični znaki, na katere je treba biti še toliko pozornejši. 

Ploščice pri zaviranju glasno škripajo 

Avtomobilske zavore so sestavljene iz dveh glavnih komponent. To so zavorne ploščice in zavorni diski. Ko pritiskate na stopalko za zavoro, zavorna ploščica posledično pritiska na zavorni disk. To povzroča trenje na kolesih, posledično se s tem vozilo upočasni ali pa povsem ustavi. 

Na srečo imajo novejša vozila vgrajen sistem, ki pravočasno opozori na menjavo zavornih ploščic.

Ker so zavorne ploščice narejene iz keramičnih ali želenih okruškov in so torej mehkejše od zavornega diska, se zaradi konstantnega pritiskanja postopoma obrabljajo. Na srečo imajo novejša vozila vgrajen sistem, ki pravočasno opozori na menjavo zavornih ploščic. Pri obrabljenih zavornih ploščicah boste ob zaviranju slišali glasno škripanje. 

Odpovedovanje kočnikov je povezano tudi z načinom vožnje 

Slabi avtomobilski končniki se morajo čim hitreje zamenjati. Posledično namreč pričnejo odpovedovati oziroma se obrabljati še drugi elementi v vozilu. Odpovedovanje kočnikov pa je praviloma povezano z načinom vožnje pa tudi s podlago, po kateri z vozilom naredite največ kilometrov. 

Če vozite po mirnih in uglajenih avtocestah, podvozje obremenjujete veliko manj, kot pa če vozite po slabih in luknjastih lokalnih cestah. Na dobrobit elementov, kot so kočniki, pa dobro ne vpliva niti preveč agresivna vožnja.

Termostat za avto nadzoruje hlajenje motorja pri avtomobilu

Kakšno vlogo v vozilu igra termostat

Da je lahko kabina v vašem vozilu ustrezno ogrevana, potrebujete dovolj hladilne tekočine, grelec ter hladilni sistem in termostat za avto. V primerjavi z drugimi avtomobilskimi sistemi je tehnologija ogrevanja vozila preprosta in se z leti ni veliko spreminjala. Kljub temu pa obstaja kar nekaj možnosti, ki lahko povzročijo, da vas na primer na poti v službo ali pa domov zebe. V tem primeru potrebujete obisk mehanika.

Podobne teme: