Kakšno vlogo v vozilu igra termostat

16 Maj

Da je lahko kabina v vašem vozilu ustrezno ogrevana, potrebujete dovolj hladilne tekočine, grelec ter hladilni sistem in termostat za avto. V primerjavi z drugimi avtomobilskimi sistemi je tehnologija ogrevanja vozila preprosta in se z leti ni veliko spreminjala. Kljub temu pa obstaja kar nekaj možnosti, ki lahko povzročijo, da vas na primer na poti v službo ali pa domov zebe. V tem primeru potrebujete obisk mehanika.

Ob omenjeni težavi je dobro najprej preveriti pravilno delovanje hladilnega sistema pa tudi količino hladilne tekočine oziroma antifriza. Če motor avtomobila ne drži konstantne temperature, je za slabo kabinsko ogrevanje po vsej verjetnosti kriv termostat ali pa termotipalo.

Kaj se zgodi v primeru okvare termostata

Ko se termostat za avto pokvari, motor v vozilu potrebuje bistveno več časa za doseganje delovne temperature. Seveda lahko velja tudi obratno, torej da se zelo hitro pregreje. Med pospeševanjem avta temperatura hitro pade ali pa se hitro povečuje. Posledično veliko manj učinkovit postane tudi notranji grelnik.

Termostat za avto BMW 3 E36
Termostat za avto BMW 3 E36

Še en znak za slab avtomobilski termostat je temperatura spodnje cevi hladilnika. Če se namreč ta segreje takoj po samem zagonu motorja, to pomeni, da se je ventil dela zagozdil v odprtem položaju. Če cev ostane hladna, ko je motor dosegel delovno temperaturo, pa je to znak, da je ventil zagozden v zaprtem položaju.

Zaradi slabega delovanja termostata prižig luči

V določenih primerih pa slab avto termostat lahko povzroči tudi prižig luči. Ustrezno kodo napake vam v tem primeru lahko pokaže diagnostično skeniranje. Ker pa seveda to takšne situacije ne pride v prav vseh primerih, je nujno potrebno upoštevati še vse druge znake.

Ena od možnosti je še ta, da se motor vozila zaradi okvare termostata ne vžge.

Simptomi slabega termostata za avto

Majhna in poceni avtomobilska naprava

Termostat za vozilo velja za majhno ter cenovno dostopno napravo. Kljub temu pa je izjemno pomembna. Pri nakupu novega termostata bodite predvsem pozorno na proizvajalca. Zanesljiva kontrola hladilnega kroga namreč zagotavlja zelo veliko natančnost pa tudi dovolj dolgo življenjsko dobo.

Odličen in kakovosten termostat torej v motorju omogoča natančno nadzorovanje temperature. To pomeni maksimalno učinkovitost ter porabo goriva. Novo tovrstno napravo si lahko naročimo po spletu, kjer so cene za avto dele bistveno ugodnejše.

Podobne teme: