Vrste hrane za pse

27 Okt

Poleg mokre pasje hrane je na voljo tudi polvlažna in suha hrana za pse. Na voljo sta dve osnovni vrsti suhe pasje hrane. To so briketi in peleti. Skupna lastnost je, da so torej suhi, v ostalih lastnostih pa se med seboj precej razlikujejo. Briketi so ekstrudirani. To pomeni, da se obdelujejo pri višjih temperaturah, približno tretjino ure. S tem pa se seveda nekatere snovi v hrani uničijo. Pri peletih gre za povsem drugačen postopek. Gre za hladno stiskanje, kjer so torej temperature nižje, vse skupaj traja krajši čas.

Suha hrana za pse
Suha hrana za pse je na voljo kot briketi ali peleti

Mokra hrana za pse se s suho lahko odlično kombinira, lahko pa predstavlja samostojni obrok za psa. Takšna vrsta hrane se zelo priporoča za tiste pse, ki nasploh zaužijejo premalo tekočine, ker na takšen način lahko v telo psa vnesemo zadostno količino vode.

Slabost hranjenja psa z mokro hrano

Čeprav se zdi, da je mokra hrana za pse mnogo slajša, pa seveda prinaša nekaj slabosti. Ena je na primer, da se z mokro hrano psu hitreje nabirajo obloge na zobeh. Kasneje nastane zobni kamen. Slednje je predvsem značilno za majhne pse, ki so nekoliko bolj nagnjeni k nalaganju oblog na zobeh. Če psu vsakodnevno ščetkate zobe, potem vas omenjeno ne bi smeli skrbeti.

Veterinarski nasvet | Ali naj svojega psa hranim z mokro ali suho pasjo hrano?

Pri izbiri mokre hrane za pse je treba paziti tudi na kakovost. To si boste zagotovili z izbiro pasje hrane priznanega proizvajalca oziroma blagovne znamke.

Kaj je polvlažna hrana za pse?

Polvlažna hrana je po strukturi med mokro in suho hrano. Gre torej za vrsto hrane, ki je narejena z nežnim kuhanjem v lastnem soku, ne da se ob tem dodaja voda. Na takšen način proizvajalci ohranjajo vse naravno prisotne sestavine.

Mnogi lastniki živali prisegajo na uporabo polvlažne hrane. Pogosto jo označujejo kot vrhunska hrana za pse, ki se od drugih vrst razlikuje po tem, da ne nabrekne v želodcu.

Podobne teme: