Ovulacija in plodni dnevi

19 Dec

Za najboljšo možnost zanositve je dobro, če ženska pozna časovne omejitve pri procesu ovulacije. To je proces, ko se jajčece spusti iz jajčnikov. Takrat je tudi najboljši čas za spolne odnose, saj je možnost spočetja zelo visoka. To je tudi razlog, da je pomembno, da se ženska zaveda, kdaj ovulira. Da bi prišli do natančnega rezultata, je potreben preprost izračun plodnih dni. Dejstvo je, da je poleg skrbi za zdravje za žensko izredno pomembno, da se zaveda povprečja svojega menstrualnega cikla. Tako lahko hitro pride do željenega rezultata, če želi zanositi.

Razlika med ovulacijo in menstruacijo

Dejstvo je, da je ovulacija del menstruacije. Prične se takrat, ko se zrelo jajčece spusti po jajcevodu, kjer čaka na oploditev s spermo. Če do tega ne pride, se jajčece spusti v maternico, kjer ga absorbira telo. S tem se cikel menstruacije konča. Če dobro poznamo ta naraven proces, je veliko večja šansa, da sprožimo ali preprečimo nosečnost.

Plodni dnevi
Ovulacija

Sama menstruacija pa zajema povečanje tkiva sten v maternici, ki je del priprave na nosečnost. Če jajčece ne postane oplojeno, se stene maternice prično tanjšati. Tako se odvečno tkivo in kri spusti iz telesa čez nožnico. Izračun plodnih dni nas pripelje do rezultata, da je samo majhno okno priložnosti vsak mesec, da ženska zanosi.

Sledenje najbolj plodnim dnem

Menstrualni cikel ženske se meri od prvega dneva menstruacije do naslednjega. To je za večino žensk nekje med 22-32 dnevi. Nekatere ženske pa imajo lahko veliko bolj krajši ali daljši cikel. Ovulacija se lahko začne vsak mesec na drugačen dan, tako da ni vedno najbolj dosleden proces. 

Preprost izračun plodnih dni je sledeč:

Če ženska izračuna povprečje svojih menstrualnih ciklov v sledečem razmerju: Cikel 1 je bil 25 dni, Cikel 2 je bil 30 dni, Cikel 3 je bil 24 dni – Pridobljenim ciklom izračunamo povprečje, ki bi v našem primeru izgledalo tako: 25 + 30 + 23 = 78/3 = 26

To pomeni, da je povprečni menstrualni cikel zgornjega primera 26 dni. Sama ovulacija se zgodi približno 14 dni pred menstruacijo, kar pomeni, da je takrat najboljši čas za zanositev. 

Če ima ženska povprečni menstrualni cikel 26 dni, potem so njeni najbolj plodni dnevi 12, 13, 14. Možen je tudi bolj preprost pristop, kjer ne potrebujemo izračunavati plodnih dni. Rešitev je preprosto, da ima ženska spolne odnose vsak 2 ali 3 dni. To bo povečalo možnost zanositve, brez da bi morali slediti več ciklom menstruacije, da izračunamo povprečje.

Odličen blog in nasvete za zanositev lahko najdemo na spletni strani www.vitanoval.com. Poleg tega lahko na spletni strani najdemo prehranska dopolnila za ženske in moške, ki povečajo možnost spočetja.

Podobne teme: