Obdelava kovin – razrez na škarjah

1 Okt

Primarna in osnovna dejavnost katerega koli podjetja ali delavnice je razrez kovin na škarjah. Tak način obdelave je eden od najbolj osnovnih in primarnih za nadaljnje postopke v procesu izdelovanja končnega kovinskega izdelka. Sprva so bili mehanizmi za razrez na škarjah ročni, nato pa so se sčasoma razvili naprednejši. Ročni so se uporabljali za razrez tanjših in manjših delov kovin. Napredne škarje za razrez pa delujejo na hidravliko.

Kljub temu pa niso vse škarje primerne za vse razreze. Za tanjše kovine oziroma pločevine so izredno uporabne hidravlične škarje, medtem ko so za pločevine debeline od 8 milimetrov do 10 milimetrov tudi uporabne škarje, vendar se bolj pogosto koristi kar laserski razrez pločevine saj je ta postopek veliko bolj precizen in natančen. V primernih tolerantnih razmakih in tanjših dimenzijah pa so hidravlične škarje za razrez enostavne in hitre. Običajno se tak razrez koristi v pred pripravljalnih postopkih za nadaljevalne postopke obdelave kot so upogibanje, varjenje, brušenje kovin (cink, aluminij, baker, železo, pločevine). Standardna mera za razrez pa meri po dolžini štiri metre.

Pomemben dejavnik za kvaliteten razrez pa so rezalni klini. Rezalni klini morajo biti redno vzdrževani, saj le tako ohranjajo visok nivo kakovosti. V nasprotnem primeru se pojavi igla, ki je najprej majhna nato pa vse večja, kar pa povzroči nekvalitetne razreze. Ker je potrebno nože vsaj enkrat letno obnoviti, moramo biti pozorni, da so narejeni iz kvalitetnih cementnih in izboljšanih materialov.

Torej, da bi imeli kvalitetne nadstandardne končne izdelke, moramo izvajati tudi redne kontrole in ohranjanje nivoja kakovosti.

Ker je ponovljivost rezanja na škarjah zelo visoka oziroma skoraj neskončna in je zmogljivost visoka je prednost tega postopka hitri dobavni roki in velika natančnost ter kvalitetni končni izdelki, ki pa odločilno vplivajo na konkurenčnost na trgu.

Podobne teme: