Kako poskrbeti za avtomatsko zalivanje domačega vrta

20 Jan

Zalivanje domačega vrta najpogosteje poteka preko uporabe zalivalnika ter prenosa vode od vodne pipe do vrta oziroma površine, ki jo želimo zaliti. Zaradi velikega prihranka časa pa se ročno zalivanje vrtov vse pogosteje nadomešča z avtomatskim. Še posebej priljubljeno je tako imenovano kapljično zalivanje. V tem primeru gre za avtomatsko zalivanje vrta s pomočjo posebnega namakalnega sistema. Ta preko položenih cevi in luknjic v njih omogoča, da voda lahko na želeno površino kaplja po kapljicah.

Postopek za pripravo avtomatskega zalivanja vrta je v resnici zelo preprost. Zanj lahko uporabimo plastenko, v katero se navrta luknje. Nato je treba poskrbeti še za vodotesnost plastenke z izoliranim trakom. Ne nazadnje na plastenko pritrdimo še vodovodno cev.

Nekateri kapljični namakalni sistemi so enostavni za montažo in so posebej namenjeni vrtičkarjem.

Naprednejši sistem za domače avtomatsko zalivanje vrta

Seveda je sistem za namakanje vrta v domači režiji lahko tudi bolj napreden. Namesto plastenke si lahko omislimo krajše cevi. Te je treba priključiti na vodovodno cisterno ali pa na povsem klasično vrtno cev. Cevi je treba nato ustrezno razporediti po vrtu oziroma po površini, kjer želimo, da je zemlja bolj namočena.

Če se boste odločili namakalni sistem priklopiti na cisterno, je treba vodovodno cisterno postaviti nekoliko višje. Namakanje pa bo delovala s pomočjo pritiska vode. Na takšen način pa se lahko prihrani pri elektriki. Za kapljične cevi lahko uporabite povsem navadne cevi. Te je treba na približno 30 centimetrov preluknjati. Voda se bo tako lahko povsem enakomerno razporedila po vrtu oziroma travniku.

Komplet za montažo avtomatskega namakalnega sistema za vrtove in travnike

Po drugi strani pa lahko v specializiranih prodajalnah z vrtnarsko opremo kupite že vnaprej pripravljene komplete za postavitev avtomatskega namakalnega sistema. Na razpolago so posebni kapljični namakalni sistemi, ki so posebej namenjeni za vrtičkarje. Komplet omogoča preprosto montažo pa tudi uporabo.

Komplet za avtomatsko vrtno namakanje praviloma vključuje vse sestavne dele. Namakalni sistem mora uporabnik le povezati na vodni priključek oziroma tako, da deluje prosti pad. Takšen komplet navadno vsebuje kapljično cev, zalivalno cev, priklop za pipo, hitro spojko za dovodno cev, regulator pritiska, ventil, spojni kos za cev, zaključni čep za cev, držalo za cev. Priložena so tudi navodila za uporabo.

Podobne teme: