Kako je z opremljenostjo in multimedijo v otroški sobi?

30 Apr
Mnenja o uporabnosti in o tem kdaj »priklopiti« otroka na samostojno uporabo multimedijskih naprav (računalnikov, tablic, telefonov, televizorjev) v svojih sobah so seveda deljena. Če povprašamo strokovnjake, najdemo takšne, ki so do uporabe teh reči dokaj konzervativno zadržani in zagovarjajo reklo: bolje pozneje, kot prej ter po drugi strani, tudi takšne, ki zagovarjajo sodobnost, čimprejšnjo vključitev v sodobne digitalne načine komuniciranja in delovanja (navsezadnje šola mnogokrat sama spodbuja uporabo sodobnih digitalnih pripomočkov).

Kaj je prav?

Nekje na sredini obeh ekstremov se najbrž najde nadzorovana uporaba digitalnih orodij. Četudi jih ne samo družinsko okolje, socialno okolje (sosedje, prijatelji), delovno okolje (sošolci, učitelji), vsak razume po svoje, je povsem jasno, da za otroške sobe ne moremo ravno vsega najsodobnejšega kar samo po sebi vključiti v prostor.

Nadzor

Nadzorovana uporaba se naj stopnjuje tako, da sodobna elektronska orodja prva leta uporabe sme otrok uporabljati zgolj v prisotnosti staršev (se pravi, da ni nobene potrebe po tem, da bi jih imel v lastni otroški sobi), kasneje pa naj njihovo uporabo (s pridobitvijo zaupanja, znanjem o pravilni in odgovorni uporabi) le prestopi prag njegovega domovanja in delovanja. S tem otroku (starejšemu) pokažemo, da mu zaupamo in, da smo ga dejansko naučili pravilne in odgovorne uporabe sodobnih elektronskih naprav.
Otroku privoščite tudi igračo Žirafa Sophie, ki je zabavno grizalo!
Vsekakor je zaradi tega že pri opremljanju otroške sobe potrebno razmisliti o inštalaciji teh in onih mrežnih kablov, utp vtikačev, ruterjev, tiskalnikov, računalniških in tv povezav in podobnega. Sicer brezžična tehnologija danes omogoča, da bodo naši otroci v bodoče vse slednje lahko z enostavnostjo inštalirali in vkomponirali v svoje prostore ali tukaj se zelo radi zmotimo. Kljub sodobnosti in tehnologiji, ki slednje omogoča je to v redu, ampak praksa je vsaj do danes pokazala, da se tako za starše kot otroke pojavi mnogo manj težav v primeru kadar se o potrebnih napeljavah in inštalacijah razmisli že ob snovanju opreme otroške sobe. Toliko v razmislek.
Oglejmo si še kje najdemo servis računalnika.

Podobne teme: