Preden registrirate svojo domeno …

15 Jun

Ko želimo obiskati neko spletno stran, pri tem pa ne uporabimo spletnega iskalnika in tudi ne kliknemo na povezavo, ki nam jo je nekdo posredoval, v brskalnik vpišemo domeno. Gre torej za spletni naslov, na katerem je vidna posamezna spletna stran. Če sistema domen ne bi bilo, bi morali za obiskovanje spletnih strani vpisovati IP naslove oz. številke, kar bi bilo zelo nepraktično.domeneTudi z uvedbo domen je zaradi velikega števila koristnih strani, ki jih radi obiskujemo, težko vse hraniti v spominu, toda dejstvo je, da izbor domene vpliva na obiskanost spletne strani. In ker si vsak želi, da bi bila njegova spletna stran čimbolj obiskana, mora izbrati kar najboljšo domeno. Preberite si, kaj vse morate pri izbiri domene upoštevati ter na kakšen način boste najlažje prišli do tiste prave, ki vam bo prinesla obiskovalce in prepoznavnost.

Kdaj potrebujemo domeno?

Še preden se poglobimo v nasvete, odgovorimo na vprašanje, kdaj sploh potrebujemo domeno. Odgovor je povsem logičen – v primeru, ko želimo na svetovni splet postaviti spletno stran. Če torej želimo postaviti blog, forum, portal, poslovno stran, spletno trgovino ali morda kaj drugega, bomo morali najprej registrirati domeno. In tudi v primeru, da želimo uporabljati le e-poštni naslov, ki bo za znakom @ vseboval neko poljubno ime, bo prav tako potrebna registracija domene.
Veliko koristnih informacijo, povezanih s to tematiko, boste našli tudi na blogu o domenah.

Naj se ime domene hitro vtisne v spomin

Glavno vodilo pri izbiri domene je, da se mora ta obiskovalcem oz. potencialnim obiskovalcem kar najhitreje vtisniti v spomin. Če boste registrirali takšno, da jo bo nekdo enkrat ali dvakrat prebral, s tem pa jo bo znal že »na pamet«, ste vsekakor zmagali.
Vzemite si torej čas za razmislek in »možgansko nevihto«, bolj poznano pod angleškim izrazom brainstorming. Vse ideje tudi sproti zapisujte. Pri končni odločitvi upoštevajte še naslednje: domena naj bo čim krajša, saj si bo dolgo precej težje zapomniti; domena naj ne vsebuje šumnikov, ker ti uporabnikom spleta še niso prišli v navado; v poslovne namene registrirajte domeno, enako imenu podjetja ali blagovne znamke.

Tudi domenska končnica je ključnega pomena

Bo vaša stran informativna, zato imate namen registrirati domeno s končnico .info? Poleg tega pa je istoimenska domena v kombinaciji s končnico .com že zasedena? Raje premislite še enkrat! S precej visoko verjetnostjo lahko trdimo, da jo boste mnogo bolje odnesli z drugim imenom ter bolj poznano domensko končnico.
Pri izbiri domenske končnice imejte v mislih predvsem naslednje. Gledano globalno je daleč največjega zaupanja vredna končnica .com. Sledi ji .net, toda v kolikor je .com prosta, vsekakor priporočamo to. Za potrebe domačega trga pa bo najbolje, da registrirate domeno s končnico .si. Je ta že zasedena, ime pa se vam zares odlično dopade? Preverite prostost domen .com in .net, saj sta omenjeni končnici dobri alternativi končnici .si.
V kolikor so proste vse tri domenske končnice, pa si nikar ne belite glave. Registrirajte vse tri, saj je strošek zanemarljiv, obenem pa se boste zavarovali pred tem, da bi kdo drug registriral katero izmed domen ter postavil podobno spletno stran, kot jo nameravate postaviti sami.

https://www.youtube.com/watch?v=ip0JSUgU4os

Podobne teme: