Kateri SSL certifikat izbrati?

20 Maj

Glavna funkcija SSL certifikata je šifriranje podatkov, ki se na spletu prenašajo med spletno stranjo in njenimi obiskovalci. Sodobni certifikati podpirajo 256-bitno enkripcijo, ki je tako napredna, da jo je brez ustreznega ključa praktično nemogoče dešifrirati.SSL certifikat Zaradi omenjenega dejstva pride SSL certifikat še posebej prav lastnikom spletnih trgovin, kjer na dnevni ravni prihaja do izmenjave občutljivih podatkov. Pri tem ne mislimo zgolj na osebne podatke, ki jih posamezna stranka zaupa spletni trgovini, temveč tudi na geslo za vpis v uporabniški vmesnik in seveda na transakcijske podatke, npr. podatke kreditne kartice. Zelo pomembno je, da ima spletna trgovina, ki omogoča plačevanje s kreditno kartico, nameščen SSL certifikat.
Zdaj, ko poznamo glavno lastnost SSL certifikata, pa je povsem na mestu, da se nam zastavi vprašanje, kateri SSL certifikat izbrati. Katere sploh poznamo? V osnovi jih delimo na domenske, poslovne in razširjene certifikate. Lahko jih ločimo tudi na klasične certifikate za zaščito ene (pod)domene, na takšne, ki poskrbijo za varnost celotnega spletnega mesta (torej jih je moč namestiti na vse poddomene določene domene), poleg tega pa obstajajo tudi SSL certifikati, ki so namenjeni šifriranju podatkov na večjem številu domen. Gre za tako imenovane večdomenske oz. multi-domain certifikate.


Zdaj smo že nekoliko bližje izbiri ustreznega SSL certifikata. Če želimo zaščititi zgolj domeno, npr. mojadomena.si (poleg te pa še www.mojadomena.si), se odločimo za klasičen certifikat. Če je naše spletno mesto sestavljeno iz več poddomen, npr. blog.mojadomena.si, trgovina.mojadomena.si, www.mojadomena.si, e-mail.mojadomena.si, … kupimo tako imenovani wildcard certifikat, namenjen zaščiti več poddomen enega spletnega mesta. In če imamo veliko število domen, je logična izbira večdomenskega SSL certifikata.
Zdaj pa se vrnimo nekoliko nazaj. Je bolje izbrati domenski, poslovni ali razširjeni certifikat? V kolikor imamo preprosto spletno stran, npr. blog, bo domenski SSL certifikat povsem zadoščal. Če smo fizična oseba (in ne pravna), pravzaprav sploh nimamo kaj razmišljati, saj se za poslovne in razširjene certifikate lahko odločajo samo pravne osebe – podjetja, zavodi, organizacije ipd.
Denimo, da imamo podjetje, na spletu pa imamo postavljeno spletno trgovino. Normalno je, da se nam poraja vprašanje, ali izbrati poslovni ali razširjeni certifikat. Oba zagotavljata verodostojnost tako domene kot podjetja, na katero je registrirana domena. Bistvena razlika med njima pa je, da razširjeni certifikat pomeni tudi zeleno naslovno vrstico na vrhu brskalnika, v katerem je v večini brskalnikov zapisano tudi ime podjetja, kateremu je bil SSL certifikat izdan. To je vsekakor zelo velika prednost, saj gre za jasen vizualni element, ki obiskovalcem daje vedeti, da se nahajajo v povsem varni spletni trgovini. Seveda je razširjeni SSL certifikat dražji od poslovnega, toda investicija se v večini primerov vendarle izplača. Dokazano namreč je, da zelena vrstica brskalnika pripomore k višji stopnji spletne prodaje, poleg tega pa se obiskovalci v spletni trgovini zadržijo dlje in pregledajo več izdelkov.
Že veste, kateri SSL certifikat boste namestili na svojo spletno stran?
Vir: http://svetracunalnistva.si/

Podobne teme: