Okulistični pregled – temeljit pregled oči pod okriljem optičnega strokovnjaka

12 Maj

Praviloma okulistični pregled ne traja prav dolgo časa, a je zato izjemno natančno opravljen, in to pod okriljem optičnega strokovnjaka. Na pregledu se najprej preveri ostrina vida – z objektivnim ugotavljanjem refrakcijske vrednosti. Če na takšen pregled pridete prvič, vas strokovnjak najprej vpraša, zakaj pravzaprav potrebujete očala. Ravno odgovor na to vprašanje pa je bistven, saj se ostrina vida na različnih razdaljah določa z različno vrednostjo.

Okulistični pregled je torej osredotočen na ostrino vida pacienta. Če ta očala na primer potrebuje za branje, bo dioptrija drugačna v primerjavi s tisto, ki bi jo imel za delo za računalnikom. Dejstvo je, da je knjiga praviloma manj oddaljena od očesa kot pa računalnik.

pregled pri okulistu
Očala se izmerijo z napravo, ki se imenuje lensmeter.

Očala za daljavo

Če ste se za pregled oči odločili zato, ker potrebujete očala za daljavo, morate vedeti, da se takšna vrsta očal prilagaja glede na vsakega posameznika posebej. Dioptrija očal na daljavo je določena glede na potrebe posameznika, za ugotovitev najbolj ustrezne dioptrije pa še zdaleč ne zadošča samo pregled s pomočjo keratorefraktomera. Strokovnjak oči dodatno pregled še s pomočjo subjektivnih metod.

Če pa ste že uporabnik očal, potem okulistični pregled od vas zahteva, da jih vedno prinesete s seboj. Ravno z njihovo pomočjo bo strokovnjak namreč lahko izmeril staro dioptrijo ter preveril razliko za novo. Očala se izmerijo z napravo, ki se imenuje lensmeter. Na napravi se odčita stara dioptrija.

Pogosto delo za računalnikom

Očala za računalnik so za uporabo še toliko bolj smiselna, če z računalnik delate zelo pogosto. Preprostejši tip takšnih očal ima enožariščna stekla s spremenjeno močjo leče. To uporabniku zagotavlja kar se da udobno gledanje v zaslon. Moč leče sprošča količino prilagajanja, ki je potrebna za to, da so predmeti na razdalji zaslona dovolj izostreni.

Podobne teme: