Nasveti za čiščenje vetrobranskega stekla

18 Jun

Poletni čas je raj za najrazličnejše insekte, ki svojo življenjsko pot pogosto končajo na steklenih površinah vozil, najpogosteje na lučeh in vetrobranskem steklu. Čiščenja se vozniki lotevajo na različne načine, napačen pristop pa je lahko na dolgi rok celo škodljiv. V prvi vrsti je predvsem pomembno, da lastniki za svoja vozila v poletnem času poiščejo senčna parkirišča in naj jih redno čistijo, zlasti steklene površine.

Če vetrobransko steklo in druge steklene površine svojega avtomobila čistite z zimsko tekočino za odmrzovanje stekel, pri odstranjevanju insektov ne prejmete želenega učinka. Tekočina za zimski čas namreč nima nikakršnih dodtakov za pomoč pri razgradnji žuželk. Takšne dodatke pa imajo letna čistila, ki jih lastniki uporabljajo v toplejšem obdobju leta.

V nadaljevanju vam predstavljamo še nekaj drugih učinkovitih nasvetov za čiščenje vetrobranskega stekla in drugih steklenih površin vašega vozila.

Pri čiščenju vetrobranskega stekla ne varčujte z vodo

Če se na steklenih površinah avta želite hitro in učinkovito znebiti madežev od insektov, ne smete varčevati z vodo. Stikalno ročico za brisalce držite aktivirano vsaj tri takte brisalcev. Tako se bo vmes na steklo naneslo dovoljšnja tekočina vode s čistilnim sredstvom.

Vetrobransko steklo
Vetrobransko steklo očiščeno vseh nesnag

Ker so skeleti členonožcev lahko precej trdni, metlice brisalcev lahko zaradi takšnih ostankov kar precej trpijo. Skeleti so lahko celo bolj trdni kot led. To na gumi lahko pušča trajne posledice. Če je vetrobransko steklo močno zapacano zaradi žuželk, metlicah prihranite delo in kar sami zavihajte rokava. Brisalce dvignite stran od stekla. Aktivirajte črpalko za tekočino. Podrgnite s posebno gobico proti insektom.

Trik z mrežico ali staro hlačno nogavico

Če pri roki za odstanjevanje insektov z vetrobranskega stekla nimate gobice, si lahko pomagate z mrežico, v kateri so bili pakirani agrumi. Odlična pomoč so lahko tudi stare hlačne nogavice. Nato potrebujete samo še vodo, da lahko dovolj dobro očistite vetrobransko steklo.

Video: Kako očistiti vetrobransko steklo

Sicer pa je morda čas za nakup novih brisalcev, ki proti trdovratnim madežem ne bodo tako hitro odpovedali. Nizkocenovni brisalci so običajno izdelani iz naravne gume. Takšna guma je proti trdovratni madežem precej neuspešna. Boljši brisalci so narejeni iz sintetičnega kavčuka. Takšni so precej učinkovitejše orožje za čiščenje stekla na avtu. Njihova nekoliko višja cena se zaradi daljšega roka uporabnosti in boljše vidljivosti zagotovo splača.

Podobne teme: