Vetrobranska stekla za večjo varnost potnikov

1 Jul

Prisotna so na vsakem avtomobilu, kombiju ali tovornjaku. So vsestranska in vseprisotna. Velikokrat jih smatramo kot samo še en izmed delov avtomobila brez dejanske funkcije. Vendar temu ni tako. Njihova primarna naloga je sicer varovanje potnikov pred vetrom in vremenskimi vplivi, vendar so veliko več kot samo to. Vse potnike tudi varujejo pred nesrečo in omogočajo varno vožnjo tudi v pogojih, ki niso idealni. Pri menjavi upoštevajte, da morate zamenjati tudi brisalce in senzorje.

Postopek izdelave

Vsako podjetje, ki proizvaja prevozna sredstva ima svoj način izdelave vseh delov, razen za vetrobranska stekla,  ki so povečini izdelana na isti način. Najpomembnejša karakteristika kvalitetnega izdelka je v tem, da med vožnjo ne glede na razmere, ostane na istem mestu nedotaknjen.

Proizvedena so iz sloja polivinil butyrala, ki je stisnjen med dva tanka sloja stekla. Zaradi pritiska in nanašanja vročine, se vsi sloji med seboj spojijo. Spojeni trije sloji so nato prepognjeni in izrezani tako, da se popolnoma prilegajo avtomobilu ali tovornjaku. Na karoserijo avtomobila so pritrjeni s pomočjo tesnila, ki popolnoma izolira avtomobil pred vlago ali vdorom zraka.

Vas zanima kako čistiti vetrobranska stekla? Potem si preberite članek z naslovom: Nasveti za čiščenje vetrobranskega stekla

Namen in funkcionalnost

Najnovejša vetrobranska stekla so narejena iz trdnih materialov, ki okrepijo varnost prevoznega sredstva in s tem povišajo stopnjo varnosti potnikov. Tesnilo, ki ga uporabljamo za montažo, poskrbi tudi za okrepitev okvirja celotnega vozila.

V primeru nesreče vetrobranska stekla preprečijo udor strehe zaradi sile pritiska. Med nesrečo vetrobransko steklo poskrbi tudi za pravilno sprožitev zračnih blazin in prepreči tudi, da bi potnika sila izstrelila ven iz vozila.

Kdaj je napočil čas za menjavo?

Pravi čas za menjavo je tedaj, ko izpolnjujete enega od petih pogojev. Morda imate veliko razpoko v velikosti bankovca ali pa tri ali več manjših razpok. Poškodba morda ni v robu stekla, temveč na sredini. Morda vas luknja moti med vožnjo, saj je v sredini vašega vidnega polja. Največkrat pa se izkaže razpoka kot problematična, čim je v bližini senzorjev ali kamer. Slednji začno javljati avtomobilskemu računalniku napake.

Podobne teme: