Eko kozmetika ali nazaj k naravi

12 Dec

Že lepo število let nas znanstveniki iz različnih panog opozarjajo na različne škodljive sestavine, ki so v uporabi v različnih industrijskih panogah. Najpogostejše in najodmevnejše so bile in so še vedno novice iz živilske industrije. Tem so sledila šokantna dognanja, da tudi na področju igrač in obleke za otroke, zaradi pomanjkljivega nadzora, prihaja do zlorab in uporabe škodljivih preparatov pri izdelavi tovrstnih izdelkov.naravna kozmetika
Počasi pa se spreminjajo tudi stališča glede uporabe kozmetičnih preparatov za osebno nego. Zlasti učinkovine, ki oponašajo naravne elemente ali jih stabilizirajo, so pogosto problematične učinkovine. Ni namreč potrebno, da proizvod zaužijete. Da vam ta lahko škoduje, je dovolj tudi, da ga nanesete na kožo ali ga tesno prilegajočega nosite ob koži. Koža je namreč živ organ s svojimi sistemi, na kar pogosto pozabljamo. Koža sicer pomaga notranjim organom pri izločanju določenih strupenih snovi, žal pa snovi prepušča tudi v nasprotno smer. Zato se je treba dobro poučiti, kaj nanjo nanašamo.
V okviru kozmetike za osebno nego tvorijo posebno področje pripomočki za ličenje. To so preparati, ki jih ženske dnevno nanašajo na svojo kožo. Ti vsebujejo vrsto nevarnih elementov kot so parabeni, svinec ipd., ki dokazano vodijo k nastanku rakavih sprememb, k hormonskemu neravnovesju in problemom s kožo. Zgolj že zgornja navedba bi morala zadostovati, da si vse pripadnice nežnejšega spola preberejo sestavine svojih kozmetičnih izdelkov in jih kritično ocenijo. Podobno pa žal velja tudi za razpršilce za kožo, peneče kopeli, šampone za lase ipd. Varni niso tudi izdelki, namenjeni našim najmlajšim.
Z ozaveščanjem o škodljivih sestavinah v proizvodih, ki jih dnevno uporabljamo, se vedno pogosteje pojavlja tudi pobuda »nazaj k naravi«. V okviru te pobude se preusmerja tudi ponudba na trgu. Vedno več je t. i. eko poskusov na področju živilske industrije in tudi kozmetične industrije za osebno nego. Alternative na trgu so, kar je spodbudno. Kar nekaj let je npr. na voljo eko kozmetika, vključno z ličili. Mnoge od nakupa takih proizvodov sicer odvrne njihova višja cena, vendar počasi tudi ti postajajo cenovno vedno dostopnejši. Inovacije in preskušanje vedno novih naravnih substanc pa sta nedvomno velik plus in gonilo eko industrije.

https://www.youtube.com/watch?v=S_qj096HTSE

Podobne teme: