Za boljši sluh

20 Dec

Četudi niste ljubitelj klasične glasbe, ste gotovo zasledili dejstvo, da je bil Ludwig van Beethoven, eden izmed velikanov te glasbene zvrsti, dolgo časa, in sicer celo tekom svojega najbogatejšega ustvarjalnega obdobja, dobesedno gluh.Aparat za čiščenje ušesTo dejstvo pa je dobro prikrival javnosti. Sluh naj bi ta glasbenik začel izgubljati že v svojih zgodnjih tridesetih letih. Obstaja vrsta teorij, zakaj je ta svetovno znani glasbenik oglušel. Nekateri zagovarjajo teorijo o zastrupitvi s svincem, drugi govorijo o sifilisu, tretji o tifusu in poškodbah notranjega ušesa. Nadobudni privoščljivci pa nikoli niso pozabili izpostaviti, da je bil Beethoven osebno neurejen, pri čemer hudobno nadaljujejo, da si slednji nikoli ni očistil ušes in je zato oglušel. Karkoli od naštetega je že botrovalo stanju, v katerem je bil glasbenik, ne zanika dejstva, da je treba skrbeti za osebno zdravje, k tej skrbi pa kot osnovna nega sodi tudi čiščenje ušesnega masla.
Uradno znano kot cerumen je ušesno maslo del ušesnega sistema za samočiščenje. Ušesno maslo naj bi preprečevalo, da bi v občutljiv ušesni kanal zašel prah, bakterije ali celo žuželke. Naravni proces se nadaljuje, ko ušesno maslo doseže ušesno odprtino in se izcedi na prosto, ne da bi človek to opazil. Ta proces pa ni vedno nemoten. Preveč ušesnega masla ali njegova suha ali preveč lepljiva konsistenca lahko privedeta do prekomernega nabiranja le-tega. Pri tem pa je treba takoj povedati, da so te lastnosti v veliki meri odvisne od genetske predispozicije. Nadalje lahko nemoteno samočiščenje ovira tudi dolgotrajno nošenje slušnih pripomočkov, slušalk ali ušesnih čepkov.
Ko se torej ušesno maslo strdi ali se začne nabirati znotraj kanala, je treba začeti resno razmišljati o varnih sistemih za njegovo redno odstranjevanje. V odstotkih naj bi težave z ušesnim maslom imelo najmanj 10 % otrok, 5 % odraslih in celo nad 57 % starejših predstavnikov populacije.

Odstranjevanje doma je opcija, vendar naj bo varna

Že nekaj časa velja, da je potrebna posebna pozornost pri tem, s čim se lotite čiščenja ušesnega kanala. Treba je vedeti, da lahko pri tem opravilu predrete slušni bobnič. Spet druga nevarnost je, da maslo potisnete po ušesnem kanalu nazaj, namesto, da ga odstranite, in s tem poslabšate sluh. Zato že dolgo časa strokovnjaki odsvetujejo uporabo ušesnih paličic. Na trgu pa jih uspešno zamenjujejo aparati za čiščenje ušes. Aparat za čiščenje ušes omogoča čiščenje ušes brez poškodb ali bolečin, ker ga ni potrebno potisniti globoko v uho. Posebej primeren je za čiščenje ušes otrok, saj lahko z njim to opravite na nežen, varen in enostaven način. Vsekakor je proizvod, ki ga je vredno preskusiti.

https://www.youtube.com/watch?v=77a-oI13knU

Podobne teme: