Ali poznate vse vrste kitar?

16 Nov

Se že dolgo želite naučiti igrati na kitaro? Se sploh ne znajdete med množico kitar, ki jih ponuja tržišče? Si ogledujete različne vrste kitar, a se vam poraja vedno več vprašanj? Čeprav veliko ljudi meni, da je za začetek dovolj, da pač igramo na neko kitaro, se velikokrat izkaže, da ni čisto tako. Če bi na primer radi na strune zabrenkali rock, potem zagotovo potrebujete električno kitaro. Če pa bi radi iz kitare izvabljali klasične zvoke, potem potrebujete klasično kitaro. Zato je še kako pomembno, da poznate svoje želje in potrebe in izberete pravo kitaro, ki vas bo še dolgo razveseljevala.

Električna kitara

Ste vedeli, da so najbolj vsestranske prav električne kitare? Kako tudi ne, saj lahko po njih posežete v različnih glasbenih zvrsteh. Pohvalijo se lahko s pestrim izborom zvokov in oblik, tako da si lahko prav vsak izbere ustrezno električno kitaro zase.

Povsem zmotno je mišljenje, da je električna kitara primerna predvsem za izkušene kitariste. Več kot odlična je namreč tudi za začetnike, saj so njene strune mehkejše kot na primer pri akustični kitari.

Klasična in akustična kitara

Tudi tu morate najprej dobro premisliti, katero zvrst glasbe bi radi izvajali. Tako se akustična kitara najbolj uporablja pri igranju folk, country in kantavtorske glasbe. Po drugi strani je klasična kitara namenjena klasičnemu stilu igranja s prsti. Klasična kitara ima toplejši zvok, strune pa so med seboj nekoliko bolj oddaljene.

Največja razlika med klasično in akustično kitaro pa je v tem, iz katerega materiala so narejene strune. Akustična kitara ima trše, kovinske strune, na katere se najpogosteje igra s posebnim pripomočkom, ki se imenuje trzalica. Klasična kitara ima plastične oziroma najlonske strune, ki so debelejše in mehkejše, zato takšno kitaro priporočajo tudi otrokom, ki se šele začenjajo učiti igrati na ta priljubljeni inštrument.

Obstaja še nekaj razlik med klasično in akustično kitaro. Akustična kitara ima tako tanjši vrat in ostrejši zvok, nanjo je možno zaigrati daljše tone. Na splošno je glasba, ki prihaja iz akustične kitare, glasnejša.

Omenimo naj še to, da se klasične kitare med seboj razlikujejo tudi po velikosti. Zato morate zaradi različnih dimenzij nujno preveriti, katera velikost kitare vam ustreza. Najbolj prodajane so klasične kitare velikosti 1/2, 3/4 ter 4/4. Na pamet je zelo težko napisati, katera velikost bo najprimernejša za vas, zato se pred nakupom posvetujte s svojim učiteljem kitare ali prijaznim strokovnim prodajalcem v trgovini z glasbili, ki vam bo svetoval pravo velikost.

Podobne teme: