Ko izpušni sistem ne deluje

20 Sep

Se iz vaše izpušne cevi pri avtomobilu zelo kadi? Ali pa se vam je na armaturi priklopila lučka, ki opozarja na težave z izpuhom? Morda opažate slabše delovanje motorja ali pa večjo porabo goriva? Vzrok takšnih težav je lahko tudi kisikova ali lambda sonda, sploh če vozite dizelski avtomobil. Seveda pa je lahko napaka tudi kje drugje na izpušnem sistemu, saj so njegovi elementi soodvisni drug od drugega. Tako lahko težavo predstavlja tudi katalizator, dpf filter za trde delce ali morda kakšen drug del.

Kako se kažejo takšne okvare in kaj narediti, ko pride do njih? Ali lahko okvare posameznih delov izpušnega sistema ogrozijo tudi druge vitalne dele avtobila? Kako pomemben je sploh en tak majhen del izpušnega sistema, kot sta na primer dpf filter ali lambda sonda, za delovanje avtomobila?

Lambda sonda

Predvsem pa, kdaj je treba omenjene dele izpušnega sistema zamenjati in kje jih lahko kupimo po ugodni ceni. Na vse našteto skuša odgovoriti pričujoči članek, zato berite dalje!

Kaj je sploh lambda sonda

Lambda sonda predstavlja edega od majhnih, a pomembnih delov izpušnega sistema pri avtomobilu. Nekateri jo imenujejo tudi kisikova sonda ali senzor kisika, pravzaprav pa gre za nekakšno diagnostično vezje, ki nadzoruje dovajanje kisika in goriva. Njena naloga je nadzor nad izgorevanjem v motorju in reguliranje škodljivih snovi v izpušnih plinih.

Lambda sonda

Med delovanjem avtomobila preko posebnega vezja računalniku sporoča podatke, koliko goriva mora dovajati motorju oziroma kakšno je trenutno razmerje goriva in zraka (kisika).

Skrb za manjše onesnaževanje

V kolikor razmerje goriva in kisika zelo odstopa od optimalnega, izpuh vsebuje preveč škodljivih snovi oziroma emisij glede na zakonsko določene standarde. Evropska zakonodaja na tem področju je namreč vedno strožja, saj emisije, ki vsebujejo tudi zelo škodljive trde delce, povzročajo veliko onesnaževanje in manjšajo kakovost zraka, kar lahko tudi ogrozi zdravje prebivalcev.

Te standarde morajo upoštevati tako proizvajalci avtomobilov kot tudi njihovi lastniki oziroma vozniki, lambda sonda pa je tista, ki s svojim delovanjem preprečuje, da bi bilo v izpušnih plinih vozila preveč škodljivih snovi, ki bi onesnaževale zrak in okolje.

Izpušni sistemi in okvare

Če se lambda sonda pokvari, se to kaže na različne načine. Eden od očitnih dejavnikov je povečana poraba goriva, prav tako pa zaradi okvare lahko motor avtomobila ne deluje optimalno. Slednje je lahko sicer lahko posledica tudi kakšne druge okvare. V primeru, da problem predstavlja prav lambda sonda, pride do prevelikega izgorevanja goriva. To se kaže v povečanju emisij v izpušnih plinih in večji porabi goriva. Lambda sonda zaradi okvare namreč računalniku avtomobila sporoča napačne informacije o tem, koliko goriva je treba dovajati.

Zaradi tega pa lahko pride do glavnega problema: težav z motorjem ali katalizatorjem, zraven katerega se nahaja lambda sonda. Za optimalno delovanje izpušnega sistema pa je vsekakor zelo pomemben tudi dpf filter, ki se marsikdaj zamaši. To predstavlja še eno od pogostih okvar izpušnega sistema, drug dokaj pogosta okvara pa je odpoved katalizatorja. Ko se nam na armaturni plošči prižge lučka, ki sporoča, da je nekaj narobe z našim izpušnim sistemom, sami ne moremo vedeti, za kateri del sistema gre, saj so medsebojno zelo povezani. Vsekakor pa lučke ne smemo jemati vnemar, ampak moramo nemudoma ukrepati. Z obiskom mehanika moramo ugotoviti vzrok težav ter okvarjen del izpušnega sistema tudi čim prej zamenjati.

Univerzalna lambda sonda po ugodni ceni

Če izpušni sistem ne deluje, kot bi moral, se na dolgi rok lahko pojavijo tudi težave z motorjem ali njegova odpoved, zato je okvare izpušnega sistema treba jemati resno. V primeru, da pride do okvare izpušnega sistema oziroma se nam prižge lučka, ki opozarja na to, je treba čim prej obiskati mehanika, ki bo ugotovil, zakaj je do težav sploh prišlo. Nato pa je na nas, kje bomo kupili nov rezervni del, pa naj si bo to lambda sonda ali kaj drugega. To, da ga boste dobili po ugodni ceni, vam omogoča spletna trgovina Silux. Tam lahko kupite lambda sondo, katalizator, dpf filter, izpušni lonec ali kateri koli drug del izpušnega sistema, prav tako pa so na voljo vsi drugi rezervni deli, ki jih potrebujete za dobro delovanje vašega vozila.

Podobne teme: