Naveličani vsega – prenovite kopalnico

13 Dec

Kot vsak drug prostor v hiši ali stanovanju, je slej ko prej potrebno prenoviti tudi kopalnico. Kopalniško pohištvo, luči, ploščice, umivalniki in kad ali tuš kabina, morda celo pralni stroj in še kaj drugega. Vse to lahko zamenjate, če si seveda lahko privoščite vso novo opremo in kopalnica bo zasijala v vsem svojem blišču. A težavi sta dve.Za začetek je prenavljanje kopalnice zelo drag postopek, saj zbijanje in novo polaganje ploščic ni poceni, niti hiter postopek. Poleg tega se hitro odkrije še kakšna napaka na ceveh in menjava še teh, razbijanje katere od sten, potem še pozidava in polaganje ploščic, da bodo ravne, pomeni za večino totalno paranje živcev.

Slovenci živimo v premajhnih stanovanjih

V naši državi se pogosto govori o tem, da so se nekateri ob hišah zidali prizidke za otroke, ko se je družina razširila, potem pa so obtičali starši v zelo velikih hišah, ki pa jih sedaj nihče noče ali tudi ne zmore vzdrževati. V mestih je resnica ravno obratna. Po evropskih raziskavi živimo slovenci v nadpovprečno majhnih stanovanjih ali povedano drugače, vsak slovenec ima glede na druge evropejce, zelo malo kvadratnih metrov zase – povprečno seveda.

Sedaj, ko poznamo tudi to dejstvo, pa se zgodba s prenovo kopalnice zakomplicira še malce bolj. Obstaja namreč zelo veliko novih rešitev za naše kopalnice, kot so moderne tuš kabine, lepo kopalniško pohištvo (http://www.volino.si/splosno-pohistvo/kopalnisko-pohistvo.html), vgradne lučke in podobno, a kam vse to, kar bi radi spremenili potem tudi spraviti? Kopalnice so namreč še posebej majhne, v nekaterih blokih, ki so starejše gradnje pa še posebej.

Roko na srce, blokov starejše gradnje je največ. Veliko je bilo zgrajenih kmalu po drugi svetovni vojni, nekateri v šestedesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, potem pa je bil zadnji večji bum v zgodnjih osemdesetih, ko se je denimo v Ljubljani zaključevala gradnja blokov na Ježici in v Fužinah ter Jaršah. Od takrat je bilo zgrajeno bore malo, a kopalnice ostajajo večen prostorski problem.

Naj bo vse kar spada v kopalnico, spravljeno vanjo

Zame osebno mora kopalnica imeti dovolj prostora za stranišče z umivalnikom, ki mora imeti širino in pipe za 2 osebi, še posebej če gre za 3 ali celo 4 sobno stanovanje. Potem mora biti dovolj prostora za pralni stroj, če je potrebno še bojler, radiator, udobno tuš kabino ali kad in na koncu še vsaj za 2 zelo veliki omari, še raje pa za 4. Zame je kopalniško pohištvo izjemnega pomena.

Nad radiator si največkrat nastavim manjšo omarico, v kateri imam spravljeno zalogo WC papirja, v velikih omarah so brisače, mila, šamponi, pa seveda tudi čistila, če je le dovolj prostora, pa tudi marsikaj za na plažo je lahko zraven, morda tudi tehtnica in podobno, medtem ko je dnevna kozmetika v omarici z ogledalom, ki je nad umivalnikom in tam morajo biti tudi dodatne luči, ki pomagajo pri britju ter stikalo za priklop sušilnika za lase.

Iz kopalnice mnogi smuknejo v toplo posteljo, s partnerjem pa se lahko dogovorite tudi, da sem ter tja drug drugega zmasirata. Če vam masaže ravno ne gredo od rok, si preberite kam na masaže Maribor.

Podobne teme: