Kako najeti stanovanje v Mariboru?

12 Maj

Iskanje primernega stanovanja za nakup ali najem je lahko zelo mučno. Če želite najeti stanovanje v Mariboru, lahko najprej poskusite na spletu s ključno besedo najem stanovanja Maribor ter pregledate ponujene rezultate. Na srečo je stanovanje za najem iskati manj stresno kot stanovanje za nakup, saj moramo biti pri nakupu res 100 % prepričani, da želimo v stanovanju živeti dalj časa, pri najemu pa navadno pogodbo sklenemo le za kakšno leto, zato je napačna odločitev manj usodna.

A po drugi strani je trg nepremičnin v Sloveniji tak, da je ponudba stanovanj za nakup veliko večja kot ponudba stanovanj in drugih nepremičnin za najem. Oddaja se le malo stanovanj, zato je včasih težko najti ustrezno stanovanje. Kako se torej lotiti tega izziva?

Moje sanjsko stanovanje

Če se zasanjate in si zamislite svoje sanjsko stanovanje, vas bo kmalu odneslo stran od realnosti. Sliko realnosti pa lahko dobite z enostavno metodo: z iskanjem besedne zveze najem stanovanja Maribor. Dobili boste kar nekaj zadetkov, a verjetno vam bo le malo stanovanj med njimi všeč. Žal je namreč tako, da se velikokrat oddajajo stanovanja, v kakršnih si večina ljudi ne bi želela živeti. Poleg tega da niso obnovljena, so pogosto tudi natrpana z različnim pohištvom in starimi omarami, kar splošni vtis še poslabša.

Zato je iskanje stanovanja dolg proces, ki se ga je treba lotiti pravočasno. Tako boste imeli več izbire, sploh če iščete stanovanje na specifični lokaciji. Poleg tega se je morda pred iskanjem stanovanja smiselno vprašati, kakšno stanovanje sploh iščete. Oddajajo se namreč tako stanovanja v hišah kot v večstanovanjskih stavbah in blokih, nekatera med njimi imajo dostop do vrta ali atrij, spet druga pa nimajo niti balkona. Seveda pa je pomembno tudi, kako veliko je stanovanje in kako visoka je najemnina.

Kakšni so pogoji za najem?

Marsikdo si za najemnika želi neproblematičnega samskega človeka ali para, ki je redno zaposlen, nima otrok in domačih živali ter ne kadi. Če nimate redne zaposlitve ali imate otroke, velikega psa oziroma če kadite, boste stanovanje žal našli malce težje. A po drugi strani, boste verjetno imeli veliko manj strogega in sproščenega najemodajalca, kakršnega si verjetno želijo tudi nekadilci brez otrok in živali. Prav zato se iskanju primernega stanovanja z dobrimi pogoji za najem, kamor spada tudi višina najemnine, splača posvetiti malo več časa in si ogledati več različnih možnosti. Tako boste našli stanovanje, ki je skorajda sanjsko!

Preberite si več o temi oddaja stanovanja Ljubljana v našem najnovejšem članku.

Podobne teme: