Polepšajte vaše stopnišče z izbiro kvalitetnega kamna

16 Feb

Zunanje in notranje kamnite stopnice so popolna stilska dopolnitev vašega doma. Odlične so zato, ker so enostavne za čiščenje, odporne na vremenske razmere ter vizualno izjemno privlačne. Primerne so tudi za stanovanja z alergiki, saj jih lahko vsakodnevno čistite z vodo in obrišete s suho krpo.

Naredite dober prvi vtis na goste

Stopnišče je poseben prostor v vašem stanovanju ali zunaj stanovanja, ki omogoča nemoten prehod v, do ali skozi objekt. Kamnite stopnice so prvi element, ki ga vidi vaš gost ob obisku. Za dober prvi vtis je pomembno, da so redno vzdrževane in po potrebi renovirane. Obstajajo različni tipi, pri čemer izbirate med montažnimi stopnišči, klasičnimi, samonosilnimi in podobno. Pri klasični izvedbi, so stopnice položene v cementno malto ali lepilo.

Najbolj pogost material je marmor

Materiali stopnic se med seboj razlikujejo. Najbolj pogosto se stranke odločijo za granit, ki je visokokvalitetni material z dolgo življenjsko dobo. Granit je enostaven za vzdrževanje in čiščenje, zato je med vsemi materiali najbolj popularen. Malo dražji in bolj občutljiv je marmor. Slednji je bolj občutljiv na obrabo, poškodbe, dež, sneg, vročino in podobno. Površinsko so kamnite stopnice obdelane na različne načine. Nekatere so polirane, grobo rezane, ščetkane, peskane, plinsko žgane in podobno. Material, barvo in končni videz izbere vsaka stranka sama.

Zunanje stopnice in odpornost na vremenske razmere

Material zunanjih stopnic mora biti odporen na različne vremenske razmere. Pri tem je pomembno, da v primeru dežja ali snega površina ne drsi. To je posebej nevarno v primeru zelo strmih, zavitih in neosvetljenih stopnišč. Betonsko podlago strokovnjaki zato oblečejo v granitno oblogo, ki je odporna na vse zunanje vremenske vplive.

Priporočljivo je, da je površina stopnic plinsko žgana in ščetkana, saj tako preprečite zdrs pri hoji. Vodo in umazanijo, ki se izteka po stopnišču je možno zajeziti in prestreči z odtočnimi kanali. Slednje je potrebno namestiti na vsa zunanja nepokrita stopnišča, saj preprečujejo padce zaradi mokre površine.

Podobne teme: