Registracija domene s šumniki ali brez?

21 Feb

Nacionalno .si domeno s šumniki je mogoče registrirati že od konca leta 2010, ko so pričeli veljati novi splošni pogoji za registracijo .si domen. Od takrat je možno registrirati tudi dvočrkovne oziroma dvoznakovne domene, pred tem pa so morali domensko ime sestavljati najmanj trije znaki.Domene
Od pojava domen s šumniki, ki jim pravimo tudi IDN domene, je torej minilo že več kot 5 let, pa vendar se zdi, da te še vedno niso dobro uveljavljene. Pri brskanju po spletu sem ter tja na kakšno naletimo, to pa je tudi vse. Ali to pomeni, da je investicija vanje slaba odločitev? Ali pa to pomeni odlično priložnost za nas, da hitro rezerviramo odlično ime domene ter se z njo na spletu predstavimo širši javnosti?
IDN domene imajo svoje prednosti in slabosti. Glavna prednost je, da je še danes, 5 let po uvedbi, na voljo zelo veliko domen z odličnim imenom. Za primer lahko navedemo domeno računovodski-servis z domensko končnico .si, ki je kljub temu, da frazo v iskalniku Google na mesečni ravni vtipka približno 1000 ljudi, še vedno prosta za registracijo. Za razliko od omenjene domene pa je računovodstvo s končnico .si že registrirana, v iskalniku Google pa se za poizvedbo »računovodstvo« nahaja celo na prvi strani.
Napisano kaže na to, da Google domene s šumniki tretira podobno ali celo enako kot domene brez šumnikov. Pri marsikomu se namreč poraja strah ali zmotno prepričanje, da njegova spletna stran zaradi šumnika v imenu domene ne bo dobro pozicionirana v spletnih iskalnikih.
Oglejmo si še slabosti domen s šumniki. Daleč najbolj izrazita je vsekakor ta, da ljudje še danes, torej po 5 letih, na takšne domene še zdaleč nismo navajeni. Če nam nekdo reče, naj v brskalnik vpišemo hiša in dodamo končnico .si, bomo po vsej verjetnosti zapisali hisa, in ne hiša. S tem pa bomo morda pristali na neki drugi spletni strani. V primeru spletne trgovine lahko takšen pripetljaj pomeni izpad prihodka. Zgodi se lahko še huje – uporabnik spleta bo pristal na spletni strani konkurence in tam izvedel nakup, v prihodnosti pa se bo prav tako raje vrnil na tisto spletno stran, čeprav je bil prvotno namenjen na našo.
Imate angleško tipkovnico? Bi radi, da vašo spletno stran, torej domeno s šumniki, obiščejo tudi uporabniki spleta iz tujine? Če šumnika ni na tipkovnici, bodo URL naslov težko vpisali neposredno v vrstico za vpisovanje spletnih naslovov. Tudi to je ena izmed slabosti IDN domen.
In še tretja slabost, mimo katere enostavno ne moremo. Nekateri poštni strežniki ne znajo pravilno obdelati IDN domen, kar pomeni, da se pri pošiljanju in prejemanju e-pošte lahko pojavijo težave.
Je registracija domen s šumniki torej sploh smiselna? Ocenite svojo situacijo in presodite sami.

https://www.youtube.com/watch?v=Z9z8_kTstYI

Podobne teme: