Glasba in njen vpliv na otroka

29 Jul

Ste vedeli, da se od vseh naših čutov najprej razvije sluh, to pa se zgodi že v maminem trebuhu? Zato zvok in seveda glasba dokazano vplivata na počutje otroka, saj se lahko pohvalita tudi s terapevtsko močjo. Kakšno vlogo ima torej glasba v otrokovem življenju? Kako vpliva na njegov razvoj in dobro počutje? O tem bomo govorili v današnjem članku.

Seveda pri tem ne govorimo o kakršni koli glasbi, ampak o glasbi, ki je narejena prav za otroke. Zato je še kako pomembno, da glasbo skrbno izberemo in jo predvajamo otroku. S tem bomo otroku približali bogat svet različnih zvokov ter v kar največji meri izkoristili terapevtsko moč glasbe. Zvok namreč ne deluje le na otrokova ušesa, ampak ne njegovo celo telo. Vibracije, ki se oddajajo pri zvoku, lahko otrok dokazano občuti, in sicer tako, da se na primer dotakne trupa kitare.

Nekoliko večjemu otroku lahko ponudimo tudi možnost igranja na poljuben glasbeni instrument. Z raziskavami so dokazali naslednje: otroci, ki se več let ukvarjajo z glasbo, imajo bolj razvite pismene in bralne sposobnosti. Glasba jim pomaga tudi pri spominu ter pri prostorskih in matematičnih spretnostih.

Zvrsti glasbe, ki so primerne za otroke

Strokovnjaki pravijo, da sama zvrst glasbe niti ni toliko pomembna. Prav v vsaki glasbeni zvrsti lahko namreč najdemo skladbe, ki so primerne za otroka. Veliko bolj se moramo ozirati na dolžino skladbe. Glasba naj bo kratka in enostavna. Kot dober primer skladb za otroke naj navedemo otroške pesmi skladatelja Janeza Bitenca. Nekatere med njimi so že ponarodele.

Vsekakor odsvetujemo poslušanje agresivne in komercialne pop glasbe. Žal pa je veliko staršev in vzgojiteljev povsem nekritičnih pri izbiri glasbe, zato otrokom dovolijo poslušati tudi plehke in začasno popularne popevke. Vsem takšnim staršem svetujemo, da si vzamejo čas in poiščejo kakovostno glasbo in jo predvajajo otroku.

Kaj lahko napišemo o terapevtski moči glasbe?

Terapevtska moč glasbe prav zares nima meja. Glasba otroka pomirja in tolaži, celi večje in manjše duševne ter čustvene rane in tako naprej. Spet bi poudarili, da vsaka glasba prav gotovo ni primerna za terapijo, zato jo mora izbrati izkušen glasbeni terapevt. Seveda je izbira glasbe odvisna tudi od otrokovega razpoloženja. Zagotovo ne bomo iste glasbe predvajali otroku, ki je žalosten, in otroku, ki je vesel.

Glasba ima velik pomen tudi pri vzpostavljanju spalne rutine otroka. Zato izberite pomirjajočo glasbo ter jo otroku predvajajte zvečer – vedno ob istem času. Tako boste vzpostavili pogojni refleks; ker je otroka izbrana glasba večkrat uspavala, se bo umiril in zaspal vedno, kadar bo spet poslušal takšno glasbo. Svetujemo vam, da izberete nežne uspavanke in pravljice, v katerih se besedilo prepleta z glasbo. Otroka bodo povsem sprostile, saj so nežne, ne pa glasne in hitre.

Vir: https://www.malesivecelice.si/vpliv-glasbe-na-razvoj-otroka

Ne spreglejte pa tudi članka z naslovom “Ovulacija in plodni dnevi“.

Podobne teme: