Pehtranova potica

8 Mar

Kakšna je pehtranova potica in kaj sploh je pehtran?

Pehtran je rastlina trajnica, ki pri nas raste kot divja rastlina. Uporablja se lahko kot začimba – njegovi vršički in mlado listje. Pehtran ima značilen, prijeten vonj in okus, tik pred samim cvetenjem.  Rastlina naj bi izvirala iz daljnega vzhoda, Arabci pa naj bi pehtran že uporabljali kot začimbo nekaj tisoč let nazaj.  Pehtran se najbolj uporablja za pripravo pehtranovega kisa, pehtranova potica je ena bolj znanih jedi iz te rastline, pripravlja se tudi za pripravo bele omake za perutnino ali teletino, za zelenjavne prikuhe, za pripravo sveže solate ali kot začimbo za rdečo peso, zelene, bučk, korenja ali belušev.

Mi vam bomo razkrili skrivnost, kako dokaj enostavno pripraviti pehtranovo potico in s tem presenetiti vaše najbližje.

Kaj potrebujete?

Testo:

* 600 g moke                                      * 90 g masla                           * 3 dl mleka

*80 g sladkorja                                  * 4 rumenjake                         * 30 g kvasa   

* 2 žlici ruma                                     * žličko soli                            * limonino lupino      

Nadev:

* 2,5 dl sladke smetane                     * 500 g skute                          * 150 g sladkorja       

* 4 rumenjake                                    * 2 pesti drobno narezanega pehtrana

PRIPRAVA

Najprej stopimo maslo za testo, v skodelici pa zmešamo zdrobljen kvas, žlico sladkorja in 2 žlici mlačnega mleka. Vse skupaj potresemo z malo moke, pokrijemo in pustimo vzhajati cca. 10 minut, dokler ne naraste še za enkratno količino.

Medtem lahko presejemo moko v večjo skledo, na štedilniku pa razmešamo stopljeno maslo, mleko rumenjake, sladkor, nastrgano limonino lupino in sol. Vso to zmes prilijemo k moki in zamesimo testo. Tega pokrijemo in pustimo približno eno uro vzhajati na toplem.         

Za pripravo nadeva najprej v posodi zmešamo skupaj rumenjake in sladkor, nato pa temu dodamo še smetano in skuto. Pečico segrejemo na 200°C, vzhajano testo pa razvaljamo po pomokani površini. Nato ga namažemo s skutinim nadevom in potresemo s pehtranom. Vse skupaj zvijemo in položimo v pečico. Temperaturo zmanjšajte na 180°C in pustite peči približno 45 minut. Pustite, da se ohladi, po želji potresite s sladkorjem v prahu, narežite na kose in servirajte!

Tako, pa pravkar ste spekli svojo prvo pehtranovo potico, kakšno je vaše mnenje? Je pehtranova potica zahtevna za pripravo ali ne?

Podobne teme: